«Απολύτως επιτυχημένη» θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Για τους εξής λόγους:
- Έγινε «επιτέλους» συζήτηση για τον πτωχευτικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση, ακυρώνοντας τον σχεδιασμό της για «εν κρυπτώ» ψήφισή του από τη Βουλή σε μία συνεδρίαση (σ.σ. την προηγούμενη Πέμπτη) και χωρίς προβολή από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.
- Σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ΜέΡΑ25 αποχώρησε μόνο από την ψηφοφορία. Επιπλέον, η ΝΔ δεν έκανε την «έκπληξη», κερδίζοντας μία, έστω, ψήφο υπέρ της, παρότι ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα έβγαινε «ενισχυμένη» από τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν 158 κατά της πρότασης δυσπιστίας (σ.σ. όσοι είναι οι βουλευτές της ΝΔ) και 133 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση).
- Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίσθηκε απολύτως συντεταγμένο, χωρίς ορατές ή αόρατες διαφωνίες και ενστάσεις. Όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη δεν έδωσαν την παραμικρή αφορμή για διαφορετικές ερμηνείες, διαψεύδοντας στην πράξη την κατηγορία της κυβέρνησης ότι ο κ. Τσίπρας έκανε την πρόταση δυσπιστίας λόγω εσωκομματικών προβλημάτων.
- Προκλήθηκε «μεγάλη αντάρα» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι είναι εθνικισμός η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Επ' αυτού, η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος, μετά την οξύτατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση στα όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο».
«Εν προκειμένω, ο ‘οιοσδήποτε’ ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης», σχολίασαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Επικαλούνται, δε, το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόσο στην ομιλία του όσο και σε δηλώσεις του, μίλησε για το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., ενώ κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν «κάλυψε» τον κ. Χρυσοχοΐδη. «Αλλά ούτε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε δηλώσει προ ημερών ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ν.μ.», προσθέτουν.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε αμήχανος στο θέμα: «Ενώ η πρότασή μας είναι άμεση επέκταση στα νοτιοανατολικά της Κρήτης (σ.σ. λόγω ΑΟΖ με την Αίγυπτο), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο casus belli της Τουρκίας για το Αιγαίο. Από πότε η Κρήτη... μετακόμισε στο Αιγαίο;» παρατηρούν.
«Αλήθειες και ψέματα για τον πτωχευτικό»
Στα του πτωχευτικού, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν ως εξής την τριήμερη συζήτηση:
- Η ΝΔ καθ' όλη τη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας εμφανίστηκε χωρίς ούτε μισό επιχείρημα, ενώ διαρκώς οι βουλευτές της αναιρούσαν μόνοι τους τα λεγόμενά τους με αντιφάσεις: ισχυρίζονταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας και την ίδια ώρα, έλεγαν ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση παρέτεινε 2 φορές το καθεστώς προστασίας ως τον Απρίλιο του 2020. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταργήσει, τότε τι ακριβώς παρέτεινε η ΝΔ;
- Διαψεύσθηκε η λαθροχειρία της ΝΔ για την πρώτη κατοικία: επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λαϊκής πρώτης κατοικίας, καθώς υπήρχε πάντα πλαίσιο προστασίας της.
- Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σε 4,5 χρόνια όσοι πλειστηριασμοί έχουν γίνει σε 15 μήνες από τη ΝΔ, με τη διαφορά ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν αφορούσε πρώτη κατοικία, η οποία πλέον παύει να προστατεύεται. Μέχρι το τέλος του 2020, η ΝΔ έχει προγραμματισμένους 79.000 πλειστηριασμούς.
- Έγινε υπενθύμιση των υπέρογκων τραπεζικών δανείων της ΝΔ (άνω των 300 εκατ. ευρώ), τα οποία δεν αποπληρώνονται. Αλλά αυτό το κόμμα, ως κυβερνών, ψηφίζει νόμο για να βγουν στο σφυρί οι λαϊκές πρώτες κατοικίες για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
- Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είπαν τίποτα απολύτως για το όργιο χαριστικών ρυθμίσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε στρατηγικούς κακοπληρωτές (εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στη ΝΔ). Την ώρα που με το νέο πτωχευτικό βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για χρέη-ψίχουλα, εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης, απολύσεων, ανεργίας και λουκέτων.
- Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να έρθει στη Βουλή για τον πτωχευτικό, που ήθελε να αποφύγει την περασμένη Πέμπτη, επέλεξε να μη μετατρέψει την πρόταση μομφής στον ΥΠΟΙΚ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Η στήριξη του υπουργού ήταν αυτονόητη, φυσικά, και δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση… να τον καταψηφίσει», σημειώνουν.