Στον υπό ψήφιση πτωχευτικό κώδικα στρέφει τα πυρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα προσπαθήσει να αναδείξει τις «εφιαλτικές και απάνθρωπες» πτυχές του, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο πρώτο πλάνο της κινητοποίησης μπαίνει από σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών. Κατά τον σχεδιασμό, θα παρέμβει στην Ολομέλεια την Πέμπτη, παρουσιάζοντας την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα σύγκρισης των δύο σχεδίων.
Η τακτική αυτή αποφασίσθηκε στη σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης (Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Θεόφιλου Ξανθόπουλου) και κεντρικών στελεχών του κόμματος, όπως ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη και ο συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ποντάροντας στην πίεση που υφίστανται βουλευτές της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες.
Το βάρος θα πέσει σε πτυχές του κώδικα, όπως στην πτωχευτική διαδικασία των φυσικών προσώπων και στην απώλεια της πρώτης κατοικίας με ταυτόχρονη διατήρηση, ωστόσο, του χρέους, που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών.
Ειδική αναφορά γίνεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη που ο δανειολήπτης χάνει το σπίτι του, αλλά του επιτρέπεται να παραμείνει σε αυτό ως ενοικιαστής για 12 χρόνια, με δικαίωμα να το επαναγοράσει στη συνέχεια, στην εμπορική αξία που θα έχει τότε, έχοντας χάσει τις δόσεις που στο μεταξύ είχε καταβάλει αλλά και τα ενοίκια της 12ετίας. «Αλλά και πάλι, αυτό το δικαίωμα θα το έχουν μόνο οι λεγόμενοι ευάλωτοι δανειολήπτες, δηλαδή όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ, προσαυξημένο ελάχιστα για κάθε παιδί», επισημαίνουν.
Πλήρης απώλεια της περιουσίας
Προς επίρρωση, επικαλούνται το γεγονός ότι κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής, όλοι οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (πλην των τραπεζών) ξιφούλκησαν εναντίον των διατάξεών του, αναδεικνύοντας τις διαφορές του από όλους τους πτωχευτικούς κώδικες που υπάρχουν στην Ευρώπη. «Πρόκειται για εφιαλτικό μείγμα, διότι απελευθερώνει τις ρευστοποιήσεις. Εάν ένας πιστωτής έχει το 30% του χρέους, μπορεί να οδηγήσει τον υπόχρεο σε πτώχευση μόνος του, χωρίς κανένα μέσο δικαστικής προστασίας», δήλωσε χθες (στο Κόκκινο) ο τομεάρχης Υποδομών Νίκος Παππάς. «Πέραν της κατοικίας χάνεται και όποιο εισόδημα έχει ο δανειολήπτης, πλην των 611 ευρώ μηνιαίως που συνιστούν τις δαπάνες διαβίωσης», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστικό και θεμελιακά απάνθρωπο κώδικα».
Το στίγμα της επίθεσης έδωσε η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής. «Το πτωχευτικό νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οδηγεί σε πλήρη απώλεια περιουσίας και δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Η πτώχευση φυσικών προσώπων και νοικοκυριών είναι επιλογή της κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, εντάσσει στην πτωχευτική περιουσία και οτιδήποτε αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης, το νοικοκυριό, και μετά την πτώχευση, εφόσον υπερβαίνει τα 611 ευρώ/μήνα για ένα άτομο. Με αυτή τη ρύθμιση δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει κανείς και αν δεν αλλάξει, ερμηνεύεται ως άρση του ακατάσχετου ορίου».