«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξαναβγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο σε απόσταση αναπνοής (έξι ναυτικά μίλια) από το Καστελόριζο.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό σημαίνει ότι:
- Δεν τίθεται θέμα έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, όσο συνεχίζεται η προκλητικότητά της.
- Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ψέλλισε καν τη λέξη «κυρώσεις» στην Άγκυρα, δίνοντάς της το «ελεύθερο» να δρα στην περιοχή. Και όχι μόνο, αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή κίνηση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου να χαρακτηρίσει «διαφιλονικούμενη» τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
- Αποδείχθηκε η παντελής και επικίνδυνη έλλειψη στρατηγικής, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν πίεσε την ΕΕ για μηχανισμό κυρώσεων και, επιπλέον, αφαίρεσε από το επίσημο λεξιλόγιο το Κυπριακό.
- Επιβεβαίωσε την (προ δύο εβδομάδων) πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ερντογάν απέσυρε το Oruc Reis για να διευκολύνει τους Ευρωπαίους «φίλους» να αποφύγουν κάθε αναφορά, έμμεση ή άμεση, σε κυρώσεις, αλλά θα το «έβγαζε» εκ νέου στην περιοχή με την πρώτη ευκαιρία. Όπως κι έγινε.
Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολές σε αξιωματούχους και ηγέτες τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής και, κυρίως, στη Γερμανική Προεδρία: «Χρειάζεται να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας, εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», τόνιζε μεταξύ άλλων.
Με έμφαση στο σημείο: «Θα αποτελούσε σοβαρό λάθος εκ μέρος της ΕΕ να θεωρήσει ότι απλά και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά υπό την σταθερή απειλή επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποτελεί βιώσιμο πλαίσιο για έξοδο από την κρίση και επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ».
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Α. Τσίπρα
Οι εξελίξεις συζητήθηκαν επί μακρόν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή των τομεαρχών Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και των πρώην Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο ερώτημα «γιατί ξαναβγήκε τώρα το Oruc Reis;», στελέχη του κόμματος αφήνουν ανοικτά πολλά ενδεχόμενα. «Μία απάντηση μπορεί να είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πήρε κάτι από τα υπεσχημένα, κυρίως από τη Γερμανία. Μία άλλη, ότι το έκανε για εσωτερικούς λόγους, καθώς η εξέλιξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η πανδημία και η πολιορκία του ΔΝΤ ασκούν ασφυκτική πίεση. Χωρίς να αποκλείεται να το έκανε για να δημιουργήσει κλίμα υπέρ του εκλεκτού του, Ερσίν Τατάρ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα της Κύπρου, έναντι του Μουσταφά Ακιντζί», αναφέρουν.
Ως εκ τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι προσφυγή στη Χάγη μπορεί να γίνει με συνυποσχετικό Ελλάδας-Τουρκίας για τη μία και μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, την υφαλοκρηπίδα και, κατ' επέκταση, την ΑΟΖ.
Συμπληρωματικά, στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να συζητηθούν διμερή θέματα ασφάλειας ή ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) επί στρατιωτικών ζητημάτων. Αλλά «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενταχθεί σε συζήτηση η μειονότητα στη Θράκη, η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι γκρίζες ζώνες».
Είναι «γκρίζα ζώνη»;
Νωρίτερα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τη νέα -πλην, αναμενόμενη- τουρκική πρόκληση.
«Ο κ. Μητσοτάκης, που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία δήθεν ‘έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή’ και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιονδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να μας ενημερώσει ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.
Οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή ‘περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα’, όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».