Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του Globsec Forum στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, με την Αθήνα συμφωνήθηκαν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διενεργηθεί στην Τουρκία.
Την αντίδρασή τους για τα Βαρώσια εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος.
Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με αφορμή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που επέτρεψε την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε: «Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα».
Από την προηγούμενη εβδομάδα και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επεσήμανε ο κ. Πέτσας, «είχαμε πει ότι η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς τι θα επιλέξει. Έχει δοθεί ένα χρονικό ορόσημο, ο Δεκέμβριος, που θα κριθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και αν χρειαστεί, να επιβληθούν κυρώσεις. Έχει την ευκαιρία η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, το πλαίσιο των κυρώσεων ήδη υπάρχει».
Δένδιας: Ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει πορεία
Η Τουρκία γίνεται ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας, τόνισε από την Μπρατισλάβα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να αλλάξει πορεία.
«Είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στην Μπρατισλάβα και ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ.
Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σλοβακίας τέθηκαν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Απευθυνόμενος στον Σλοβάκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξή της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και για την υποστήριξή της στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, αναδεικνύοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που εκφράστηκε. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή που θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός» επισήμανε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε στον Σλοβάκο ομόλογό του την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέλυσε με λεπτομέρεια την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, τον ενημέρωσε για το θέμα των Βαρωσίων, όπου η τουρκική συμπεριφορά είναι εντελώς αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαμήνυσε.
Παράλληλα, συζήτησαν για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει πως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό στοιχείο που είναι πάντοτε παρόν στις κρίσεις της περιοχής μας. Η Τουρκία έχει εισβάλλει στη Συρία, στο Ιράκ, έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.