Σε διπλή αλλαγή στον Κανονισμό θα προχωρήσει άμεσα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων για τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, λίγο πριν την έκδοση της απόφασης στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή (αύριο θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα). Υπενθυμίζεται πως η Ελένη Ζαρούλια είναι πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε σε δύο αλλαγές που προωθούνται στον Κανονισμό:
1. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που προβλέπεται στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί δεν μπορεί να είναι σύζυγοι και συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτού που τους διορίζει. Άρα η πρώτη λύση είναι να προταθεί στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής η καθιέρωση αυτού του όρου.
2. Στο δημόσιο αλλά και στον Κανονισμό της Βουλής υπάρχει απαγόρευση διορισμού όταν υπάρχει υποδικία για σοβαρά κακουργήματα. Ωστόσο σε αυτά τα κακουργήματα δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση. Τώρα αναμένεται να προστεθεί σχετική διάταξη.
Η επιτροπή Κανονισμού θα συνεδριάσει άμεσα, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό που τονίζεται, είναι πως θα υπάρξει μια «ανεκτή» αναδρομικότητα στις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Να επισημανθεί εδώ πως μετά το μπαράζ αντιδράσεων, έχει «παγώσει» σε αυτή τη φάση ο διορισμός της Ελ. Ζαρούλια. Παράλληλα αναμένεται και η αυριανή απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Να σημειωθεί εδώ πως όσον αφορά στην χρηματοδότηση -που παρακρατείται από το 2013- δεν αλλάζει κάτι καθώς χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.
ΣΥΡΙΖΑ: Κινήσεις εκ των υστέρων...
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «εκ των υστέρων και μετά το σάλο που προκάλεσε η απόφαση πρόσληψης της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, έρχεται να διορθώσει την αρχική του απόφαση, δηλώνοντας ότι προωθεί λύση που δεν θα επιτρέπει την πρόσληψη της συζύγου του αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή.
Το όλο θέμα δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν:
1) Γιατί δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων για το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο είχε υποβληθεί πριν 10 ημέρες;
2) Γιατί οι λύσεις που τώρα αναζητεί ο κ. Τασούλας μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία και των άλλων κομμάτων, δεν προβλέφθηκαν νωρίτερα, όταν μια μέρα πριν την δημοσίευση της πρόσληψης είχε ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος κανονισμός λειτουργίας που ήλθε με πρόταση του κ. Τασούλα;».