Ερίφθη ο κύβος για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε και επίσημα με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», αναφέρει σε αυτή.
Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει η Αγκυρα αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Ταγιπ Ερντογάν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Οπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία η Τουρκία και η Ελλάδα δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές για να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, μετά από τηλεδιάσκεψη των προέδρων της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκή Ενωσης και της Γερμανίας.
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία εκτός από την Αγκελα Μέρκελ συμμετείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Ερντογάν τόνισε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ότι το momentum που έχει εν μέρει διαμορφωθεί μέσω της επανέναρξης του διαλόγου πρέπει να διατηρηθεί με «αμοιβαία βήματα».
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος στις 24 με 25 Σεπτεμβρίου θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων όσον αφορά την τελωνειακή ένωση μεταξύ των δύο πλευρών, το μεταναστευτικό και την πραγματοποίηση ταξιδιών χωρίς θεωρήσεις, θα βοηθούσε να δημιουργηθεί μια θετική βάση για τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Σ. Μισέλ: Συζητήθηκαν διάφορες οπτικές
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Οι τρεις ηγέτες «συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».
Πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο
O κ. Ερντογάν πρότεινε την Τρίτη τη θέσπιση μιας περιφερειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, ώσε να επιλυθούν οι διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας είναι η επίλυση των διαφωνιών «με δίκαιο και ενδεδειγμένο τρόπο» μέσω συνομιλιών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα αποτύχουν οι μάταιες προσπάθειες να αποκλειστεί η Τουρκία από τα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα ήθελα να επαναλάβω το κάλεσμα μας για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. «Οπότε προτείνουμε τη διενέργεια περιφερειακής διάσκεψης όπου θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των παράκτιων χωρών και όπου θα έχουν συμμετοχή και οι Τουρκοκύπριοι» πρόσθεσε.