Δέσμη δέκα μέτρων, άμεσης εφαρμογής και μόνιμου χαρακτήρα, για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κοινωνικού κράτους, θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας απόψε από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Κατά τις πληροφορίες, δεν θα περιοριστεί σε ένα τεχνοκρατικό πλαίσιο, θέλοντας να δείξει ότι η βασική διαφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική πολιτική δεν είναι “πέντε αριθμοί πάνω ή κάτω” αλλά η στόχευση. Δηλαδή, το πώς θα ανακάμψουν οι αριθμοί ταυτόχρονα με την κοινωνική πλειοψηφία που βρίσκεται αντιμέτωπη με… το come back των πρώτων μνημονιακών χρόνων.
Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, η ομιλία του κ.Τσίπρας θα έχει “βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα”. Θα εστιάσει δηλαδή στο δίπτυχο:
- Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών.
- Έρχονται στο προσκήνιο και δικαιώνουν “τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς”. Κυρίως, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίον τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας.
Στην ουσία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτάξει “μία νέα κοινωνική συμφωνία για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη” – φράση που αναμένεται να ενταχθεί στα “σλόγκαν” του κόμματος για το επόμενο διάστημα.
Ύφεση πριν από τον κορωνοϊό
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ τον περσινό Ιούλιο, την οποία θα συγκρίνει με τη σημερινή εικόνα. Υπερτονίζοντας άλλωστε ότι τα πρώτα “και αδιαμφισβήτητα” σημάδια της ύφεσης εμφανίσθηκαν στη χώρα πριν από τον κορωνοϊό, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Επικαλούμενος τις νέες συνθήκες (“στο χείλος της καταστροφής κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά και με μεγάλες εθνικές προκλήσεις”) αλλά και την απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, θα εμφανίσει το “δίχτυ” της αναγκαίας κοινωνικής συμφωνίας με όλες τις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται τη νέα ασφυκτική πίεση: εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία.
“Αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχονται καθημερινά πλήγματα, ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελευθερων μεταρρυθμίσεων, που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ”, αναμένεται να τονίσει.
“Ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός”
Σ΄αυτό το πλαίσιο θα εντάξει τη δέσμη των δέκα άμεσων-μόνιμων μέτρων. Κεντρική θέση θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικος - πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα “που οφείλει - επιτέλους - να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας”, όπως αναμένεται να πει.
“Με μία φράση, το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει ο κ. Τσίπρας είναι ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη”, αναφέρουν συνεργάτες του. Προσθέτοντας ότι “κεντρικός στόχος του δεν είναι άλλος από μία πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, η άμβλυνση - και όχι διεύρυνση που φέρνουν οι επιλογές Μητσοτάκη - των ανισοτήτων τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και στην ανασφάλεια που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά, πρωτίστως, οι πολιτικές της κυβέρνησης”.