«Οι εικόνες σήμερα ήταν διαφορετικές από κάθε προηγούμενη χρονιά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Οι καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες για όλους. Για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως για το προσωπικό που έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για την καθαριότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν υποδείξει οι ειδικοί».
Οι πρώτες ενδείξεις, τόνισε ο κ. Πέτσας, «είναι ενθαρρυντικές. Η συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους, ακολούθησε τις Οδηγίες των ειδικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τους ευχαριστούμε. Και συνεχίζουμε.
Οι επόμενοι μήνες, εκτίμησε, «θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας. Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».
Για την ομιλία και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της Άμυνας και της Οικονομίας με 6 + 12 βήματα αντίστοιχα. Πρόκειται συνεπώς για ένα γενναίο και φιλόδοξο πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 5 μονάδες του περσινού Α.Ε.Π. Ένα πακέτο ικανό να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι, χωρίς να μένει κανείς πίσω, η έμφαση δίνεται στην στήριξη του κόσμου της εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από φορολογικά βάση. Η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα».
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Αν. Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν - με υπαιτιότητα της Τουρκίας - τον Μάρτιο του 2016».
Για τη Μόρια, «ο κ. Πέτσας είπε πως «στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής.
Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το απόγευμα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.
Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και το βράδυ θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ετήσιο συνέδριο του Economist.