Για... κανιβαλισμό κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη για τους συνταξιούχους, ενώ την ίδια στιγμή σηκώνει τους τόνους για το νέο «αλαλούμ» και την κυβερνητική διγλωσσία σχετικά με το πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.
Η αναφορά του κ. Πατέλη «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους» λειτούργησε ως ηλεκτροφόρο καλώδιο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οργισμένες δηλώσεις έκανε όχι μόνο η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου αλλά και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.
Η αντίδραση δεν προήλθε τόσο από την επαναφορά της προεκλογικής θέσης της ΝΔ για το περίφημο «σύστημα Πινοσέτ» (σ.σ. όπως το είχε ονομάσει ο τότε εκπρόσωπός της Κώστας Καραγκούνης), δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όσο από τον «κυνισμό» που διέκρινε πίσω από την εν λόγω τοποθέτηση.
«Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι ‘σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους’, ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών», τόνισε η κα Αχτσιόγλου.
Αγγίζοντας τα αντανακλαστικά των σημερινών/αυριανών συνταξιούχων και των νέων ασφαλισμένων, παρέθεσε τα ερωτήματα στα οποία δεν απαντούν ούτε ο κ. Πατέλης ούτε συνολικά η κυβέρνηση:
- Πώς θα καταβάλλονται στο εξής οι επικουρικές συντάξεις, εάν οι εισφορές «περάσουν» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;
- Πώς θα αντιμετωπισθεί το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν (ή εάν…) οι επικουρικές αφαιρεθούν από αυτά για να δοθούν στην ιδιωτική ασφάλιση;
- Ποια εγγύηση θα δοθεί στους νέους ασφαλισμένους των οποίων οι εισφορές θα εκτεθούν στο επενδυτικό ρίσκο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών; (Εν προκειμένω, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν τις τεράστιες απώλειες που είχαν τα ταμεία με τα δομημένα ομόλογα, αναδεικνύοντας το μέγεθος που θα έχει ένα ιδιωτικό επενδυτικό ρίσκο).
- Για ποιο λόγο η κυβέρνηση εμμένει στο «σύστημα Πινοσέτ», δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη ΝΔ ασφαλιστικά ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού) με σημαντικό πλεόνασμα, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τα τεράστια ελλείμματα των προηγούμενων δεκαετιών;
Στο τελευταίο ερώτημα, την απάντηση δίνει η κα Αχτσιόγλου: «Είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ» -εάν, όπως λέει, το επιτρέψει η κοινωνία να εφαρμοστεί η αλλαγή.
Στελέχη του κόμματος παραπέμπουν στην εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας πως όπου εφαρμόσθηκε η ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, «μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις».
Για «κυνική δήλωση» του πρωθυπουργικού συμβούλου κάνει λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, παρατηρώντας ότι, πέραν του κοινωνικού αυτοματισμού που αυτή συμπυκνώνει, αφήνει να αιωρείται ότι... «υπάρχει μέριμνα για τους νέους». Για να προσθέσει ειρωνικά: «Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ., μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει, εικάζω».
«Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας κ. Παππάς, εστιάζοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και στον κίνδυνο για την «τύχη» της επικουρικής σύνταξης. «Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός κανονική κατάσταση των πραγμάτων». Για να ρωτήσει ρητορικά, «τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από αυτό που είπε ο σύμβουλός του;».
«Ο Μαγιορκίνης έχει δίκιο ή ο Μόσιαλος;»
Στο μέτωπο των σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στο ερώτημα που «καίει» τους γονείς: με ποια μέτρα προστασίας από την πανδημία θα ανοίξουν, πέραν της χρήσης της μάσκας.
Η διγλωσία και το αλαλούμ, όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, προκύπτει από τις αντιφατικές τοποθετήσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη και του Ηλία Μόσιαλου, παρότι και οι δύο έχουν θεσμικούς ρόλους: ο πρώτος εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας (όσο απουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας) και ο δεύτερος εκπροσωπεί τη χώρα στους διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα της πανδημίας.
- Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, όχι απλώς δεν χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις αίθουσες, αλλά δεν πρέπει κιόλας, αφού «περισσότερα τμήματα σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος».
- Κατά τον κ. Μόσιαλο, είναι επείγουσα ανάγκη τα ολιγομελή τμήματα («10-12 μαθητές») για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και, μάλιστα, προτείνει χώρους που θα μπορούσαν να διατεθούν γι' αυτό τον σκοπό. («Ας χρησιμοποιηθούν βιβλιοθήκες, χώροι ξενοδοχείων, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων, δημοτικών συμβουλίων, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, αίθουσες συλλόγων κοινωνικών φορέων»).
Φυσικά, προτείνει και ενίσχυση των σχολείων με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ επικαλείται παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση τελούν εν αναμονή του σημερινού υπουργικού συμβουλίου και των κυβερνητικών αποφάσεων, προκειμένου να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις επί του θέματος.