Την ανιούσα συνεχίζει να παίρνει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα χθεσινά 284 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους. Η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές επαληθεύει τους φόβους των ειδικών, με τους 141 που νόσησαν από την Αθήνα να κάνει ακόμα πιο ανησυχητικά τα πράγματα, ενόψει και του πιο δύσκολου φθινοπώρου που ακολουθεί.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και όλα τα δεδομένα θα τεθούν στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και επιστημονικών συμβούλων και ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν και υπάρχει η σκέψη μήπως αναβληθεί ο αγιασμός για μία εβδομάδα αργότερα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να παρουσιάζει το ποτήρι… μισογεμάτο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1, εκ των πραγμάτων έχει σημάνει συναγερμός, οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και αυτοί, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, περιγράφουν την πολύ δύσκολη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Οριζόντια μέτρα
«Ξεπερνάει τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη», δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος (στον ΣΚΑΪ), ο οποίος έκανε λόγο για μια «κακή εξέλιξη» και τόνισε την ανάγκη «να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, προκειμένου να ξεκινήσουμε την κανονικότητα που θέλουμε την επερχόμενη περίοδο». Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κ.λπ.). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για έναν «δυσάρεστο αριθμό» έκανε λόγο ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος (όπως και ο κ. Γώγος) της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας. «Θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη», τόνισε (στο Mega), υπογράμμισε ότι «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος», ενώ για τα σχολεία ανέφερε ότι «αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση». Όπως εξήγησε, αν ξεπεραστούν τα 300 κρούσματα, τα πράγματα «θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται, ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».
Οι μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν ληφθεί για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι η χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές και τους δασκάλους και καθηγητές, η πραγματοποίηση διαφορετικών διαλειμμάτων ανά τάξη, ο καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους, αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων, καθώς και η ύπαρξη αντισηπτικών σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη των δήμων.