Το «παρών» προκρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.
Παρότι παραμένει ισχυρός ο αντίλογος για καταψήφιση, λόγω των «επικίνδυνων κενών» που αφήνει η Συμφωνία για αξιοποίησή τους από την Τουρκία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το «παρών» αφενός δεν θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να αναδείξει τα «όχι» για δική του εσωτερική κατανάλωση και, αφετέρου, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμφανισθεί «πολύ πιο προσεκτική» στον (υπό έναρξη) διάλογο με την γείτονα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Το ‘παρών’ δεν είναι ‘όχι’, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως εάν τώρα την τηρεί με πάθος», σημειώνουν στελέχη του κόμματος. Με την προσθήκη: «εάν η κυβέρνηση ήθελε ενιαία στάση ας έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή ας ερχόταν σε κάποιας μορφής συνεννόηση με την αντιπολίτευση πριν υπογράψει».
Την οριστική θέση αναμένεται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο, στην διευρυμένη σύσκεψη στελεχών και προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η πλειοψηφία φέρεται να κινείται στο «παρών», σε πείσμα της σθεναρής υποστήριξης της Συμφωνίας από στελέχη που πρόσκεινται στην «ομάδα των 53».
Δεδομένου ότι η θέση του κόμματος, όπως είχε παρουσιαστεί πολλάκις από τον Αλέξη Τσίπρα πριν από την αιφνιδιαστική υπογραφή, ήταν για τμηματική ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν γιατί προκρίνουν τώρα το «παρών» στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Όπως λένε:
- Ναι, η Συμφωνία δεν μπορούσε παρά να είναι τμηματική, να μην εκτείνεται δηλαδή στην περιοχή του Καστελόριζου, καθώς η Αίγυπτος δεν θα επέλεγε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Τουρκία. Επίσης, όπως σημείωσε προ ημερών ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του (στην ΕΦ.ΣΥΝ) και η δική του κυβέρνηση διαπραγματευόταν τμηματική Συμφωνία από το 2016 «διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία».
- Όμως, το «τμηματική Συμφωνία» απέχει από την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας σχεδόν τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης, που συνιστά, κατά τον κ. Τσίπρα, «ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία».«Αν βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει τη περιοχή Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του Oruc Reis που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
- Η προς κύρωση Συμφωνία αφήνει εκτός το Καστελόριζο (όπως ήταν αναμενόμενο) χωρίς ωστόσο να το θωρακίσει διπλωματικά και αμυντικά. Το αποτέλεσμα το ζούμε εδώ και δύο εβδομάδες, με το Orvc Reis και... τον μισό τουρκικό πολεμικό στόλο να βρίσκονται πέριξ του νησιού, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
- Ο αιφνιδιασμός των εταίρων (και δη, της Γερμανίας) από την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αποτέλεσε την δικαιολογία (ή το άλλοθι) για τις χλιαρές αντιδράσεις τους στην τουρκική παραβατικότητα με τη διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Δεν είχε προετοιμαστεί διπλωματικά», είναι η επισήμανση.Εν προκειμένω, παρά την επιμονή της κυβέρνησης να διαψεύδει ότι γίνονται έρευνες από το Oruc Reis, στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως και στην ελάσσονα αντιπολίτευση) εκτιμούν ότι ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, είπε την αλήθεια, δηλώνοντας δημοσίως: «μην κοροϊδευόμαστε, έρευνες έγιναν» και» δεν υπάρχει ολίγον έγκυος». Σε ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, συνολικά, μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Νίκος Δένδιας δεν είπε τυχαία πως «ούτε εγώ γνώριζα ότι πάω να υπογράψω», αναφερόμενος στο αιφνιδιαστικό ταξίδι του στην Αίγυπτο για την υπογραφή της Συμφωνίας. Εκτιμούν δηλαδή ότι δεν απευθυνόταν στο εγχώριο κοινό αλλά στους εταίρους.
- Το θέμα της μειωμένης επήρειας της Κρήτης και των άλλων νησιών ανήκει στα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, χωρίς πάντως να προτάσσεται ως «το υπ' αριθμόν ένα» πρόβλημα. Άλλωστε, και η Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας «δίνει» μειωμένη επήρεια σε νησιά του Ιονίου, αλλά, όπως επισημαίνεται, «οι Οθωνοί και η Κρήτη σαφώς και δεν βρίσκονται στην ίδια κλίμακα». Όπως έχουμε αναφέρει δε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την ελληνο-ιταλική Συμφωνία την Τετάρτη. (σ.σ. θα τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με την ελλην0-αιγυπτιακή).
Ισχυρό μήνυμα και στους «53»
Σε εσωκομματικό επίπεδο, μένει να φανεί κατά πόσο το «παρών» θα εκφράσει ένα μικρό τμήμα βουλευτών που τάσσονται με την θέση της «ομάδας των 53» για στήριξη και υπερψήφιση της ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας.
Η εν λόγω ομάδα εμφανίσθηκε με (ανώνυμο) άρθρο παραμονές του Δεκαπενταύγουστου να υπεραμύνεται της Συμφωνίας, φιλοδοξώντας, ενδεχομένως, να δημιουργήσει «τετελεσμένα» για την ψηφοφορία. (σ.σ. με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι το εν λόγω άρθρο δεν είχε την έγκριση του άτυπου επικεφαλής της ομάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου).
Από την άλλη, ένα επίσης μικρό τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (σ.σ. προερχόμενοι από το λεγόμενο «παλαιό ΠΑΣΟΚ») θα επιθυμούσε καταψήφιση, χωρίς ωστόσο να έχουν θέσει θέμα επίσημα και συντεταγμένα. Δεδομένου ότι μόνο οι «53» αποτελούν «οργανωμένη ομάδα», η κάθετη διαφοροποίηση της ηγετικής ομάδας από ένα «ναι» στη Συμφωνία, θα αποτελέσει σαφώς μία κίνηση που, από πολλούς, θα είναι προπομπός εξελίξεων στο κόμμα, ενώ θα αποτελέσει σοβαρή «αρχηγική κίνηση» του κ. Τσίπρα.
Είτε τεθεί, είτε όχι «κομματική πειθαρχία» στην ψηφοφορία...