Η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τρεις εβδομάδες, οι βουλευτές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) πήραν …τα βουνά και τις παραλίες, τα μέσα ενημέρωσης εξαντλούν, σχεδόν, τη θεματολογία τους στα του κορωνοϊού, αλλά όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι, σε πείσμα του Ουμπέρο Έκο, αυτός ο Αύγουστος θα έχει ειδήσεις.
Το ερώτημα είναι εάν ο (κατά Βασίλη Βασιλικό) “τρομερός μήνας Αύγουστος” θα προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις στους πιο βασικούς τομείς: υγεία, ελληνοτουρκικά, οικονομία.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπουν αρνητική απάντηση. Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνονται ότι και οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι, πλέον, να αποκτήσουν ταχύτατα πυξίδα καθώς για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου η πραγματικότητα και ο χρόνος πιέζουν ασφυκτικά.
Η τακτική του “συναινούμε, αλλά…” που τηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα το πρώτο κύμα της πανδημίας και το lockdown, δεν μπορεί να συνεχιστεί: “η συναίνεση, όπως και το ταγκό, θέλει δύο, δεν γίνεται ο ένας να γκρεμίζει και ο άλλος να στηρίζει με φραστικές διαφοροποιήσεις”, λένε αρμόδια στελέχη.
Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με κινήσεις “τουλάχιστον αλαλούμ” τα αυξανόμενα κρούσματα, δίνει θολό στίγμα στα ελληνοτουρκικά και παρακολουθεί την πτωτική πορεία της οικονομίας (και την αυξητική της ανεργίας) με την ματιά “σταθερά στραμμένη στο βλέποντας και κάνοντας χωρίς να δρα προληπτικά για να συγκρατήσει την αγορά”.
“Εμείς σηκώσαμε τις Πρέσπες, σειρά σας τώρα”
Στα ελληνοτουρκικά δείχνουν να έχουν καταλήξει στην αντιπολιτευτική γραμμή. Όπως λένε οι αρμόδιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ:
- Δεν θα μιμηθεί την αντιπολίτευση που έκανε η ΝΔ στην κυβέρνηση Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. “Δεν θα διαφωνήσουμε για να διαφωνήσουμε προς άγραν ψήφων”, δηλαδή.
- Δεν θα βγει μπροστά για να στρώσει το έδαφος ενός διαλόγου με την απέναντι πλευρά, δίνοντας προκαταβολικά στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ “επειδή ο πρωθυπουργός πιέζεται από τους ακραίους του κόμματός του”.
Επ΄αυτού είναι κάθετοι: “Εμείς ανοίξαμε το Μακεδονικό και το κλείσαμε, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ‘όχι’ σύσσωμης της ΝΔ, τα συλλαλητήρια, τους ‘μακεδονομάχους’, τις κατηγορίες για προδοσία και τις απειλές για Γουδή. Σειρά του κ.Μητσοτάκη τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του και ίσως ένα ‘αντάρτικο’ από τον Αντώνη Σαμαρά. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει όταν πρέπει”.
Σ΄αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη από την Κω τη θέση του κόμματός του: ο διάλογος με την Τουρκία (πρέπει να) αφορά μόνο την υφαλοκπρηπίδα και την ΑΟΖ που απορρέει από αυτήν.
Επισήμανση με σημασία, καθώς η Τουρκία δεν κρύβει ότι θέλει διάλογο εφ΄όλης της ύλης για το Αιγαίο και υπό καθεστώς εκβιασμού.
Όπως προσθέτουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων που διεκόπησαν το 2016.
Επίσης, μόνο με συνυποσχετικό νοείται συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη.
Ο χρόνος, λένε, πιέζει ασφυκτικά, καθώς η απομάκρυνση του Oruc Reis με την ταυτόχρονη έξοδο του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει για εξελίξεις «ακόμα και εντός του Αυγούστου».
Αποκηρύσσουν το «ώριμο φρούτο»
Στο μέτωπο της οικονομίας, η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει βαθύτερη ύφεση (σ.σ. δεν αποκλείει ακόμα και 10% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) λόγω της βουτιάς στον τουρισμό, της ισχνής κατανάλωσης (ελλείψει χρημάτων των νοικοκυριών) και των λουκέτων που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Εσχάτως, εγείρουν ερωτηματικά για την κατάσταση του «μαξιλαριού ασφαλείας», το άδειασμα του οποίου συνδέουν με το «σπάταλο επιτελικό κράτος» (αύξηση των μετακλητών και των αμοιβών τους), τη διάθεση μεγάλων ποσών για την επικοινωνιακή στήριξη της κυβέρνησης («λίστα Πέτσα») ή με προβληματικές ενισχύσεις επαγγελματικών ομάδων, όπως των επιστημόνων (υπόθεση ΚΕΚ - «σκόιλ ελικικού»).
Εκτιμούν δε, ότι ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίσθηκε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η επαναφορά των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Αύγουστο (σε εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό), η «δυστοπική κατάσταση» που επιφέρει η εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, το κενό αέρα στο οποίο βρίσκονται οι «αόρατοι άνεργοι» και, φυσικά, τα λουκέτα, αποτελούν «ένα ένα και αθροιστικά» το προσάναμμα για τις «φωτιές» του Σεπτεμβρίου.
Εν προκειμένω, όλο και περισσότεροι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι εάν, ως κόμμα, κινηθούν στη λογική του «ώριμου φρούτου», ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα χάνει στην κοινωνία και τα οφέλη θα έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να βρεθούν και οι ίδιοι κάτω από το δέντρο.
Κι αυτό διότι, όπως παραδέχονται οι πιο ειλικρινείς, «το 2020 δεν είναι 2014» διότι αφενός μεσολάβησε η δική τους κυβερνητική θητεία και, αφετέρου, δεν έχουν πείσει ένα κρίσιμο κοινωνικό ποσοστό ότι «η εμπειρία της πρώτης φοράς, η διόρθωση λαθών και οι αλλαγές προσώπων, μπορούν να καταστήσουν ελκτική την εκ νέου προτίμηση».
Η δημοσιοποίηση της «έκθεσης Πισσαρίδη» θα επιτρέψει πιο στοχευμένη κριτική στον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαχειρισθεί τη νέα, πιο σκληρή, οικονομική κρίση – έστω και εάν η μάχη επ΄αυτής θα δοθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο λόγω θερινής ραστώνης.
Δεύτερο κύμα κορωνοϊού: «Τώρα ξέρουμε και ξέρουν»
Η επιστροφή το κορωνο-εφιάλτη άλλωστε στρέφει την προσοχή στην αντιμετώπισή του: η πραγματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας («είχαν πέντε μήνες στη διάθεσή τους να το θωρακίσουν, τώρα θα αποδειχθεί εάν το έκαναν»), το αλαλούμ με τις μάσκες («τη μία εβδομάδα έπαψαν να είναι υποχρεωτικές στα εμπορικά κέντρα και την επόμενη έγιναν υποχρεωτικές παντού») και, κυρίως, οι «αλλοπρόσαλλες» κυβερνητικές αποφάσεις (αραίωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πρόστιμο ...στους επιβάτες εάν υπερκαλύπτεται το 65% της πληρότητας), έδωσαν και δίνουν «πάσες» σε ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Το θέμα είναι πώς θα σταθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε μία επανάληψη περιοριστικών μέτρων, με την κοινωνία αδύναμη πλέον να αντιμετωπίσει οικονομικά και εργασιακά νέες καραντίνες - κάθε είδους.
“Τη συναίνεση του πρώτου κύματος δεν θα την ξαναδούν. Τώρα ξέρουν και ξέρουμε”, λένε αρμόδιες πηγές.
Εκτιμώντας ότι τα χειρότερα θα έλθουν μέσα στον Αύγουστο και όχι με τα πρωτοβρόχια.