Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο Βερολίνο. Την είδηση αποκάλυψε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου και επιβεβαίωσε και η ελληνική πλευρά.
Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας, με φόντο την προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, και με αφορμή το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, συμμετείχαν στη συνάντηση η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργικού γραφείου, Ελένη Σουρανή, ο γερμανός ομόλογός της και σύμβουλος της Καγκελαρίου, Γιάν Χέκερ και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Άγκυρα καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοιχτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Προηγουμένως, ο κ. Τσαβούσογλου είχε κάνει γνωστό ότι «ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Star, ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε σχετικά:
«Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά διευκρινίσεις απ' όλες τις πλευρές και ευκταίο να υπάρχουν επαφές. Από εκεί και πέρα, όμως, αν η Τουρκία θέλει να το εμφανίσει ως διάλογο για να αποτινάξει την πιθανότητα των κυρώσεων σε βάρος της, θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο».
Σε συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι αν υπάρξει ζήτημα στο μεσοδιάστημα θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων. «Δηλαδή, βαρυτάτων κυρώσεων οι οποίες να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας, ως Ευρωπαίοι. Ο ελληνικός χώρος τυγχάνει να είναι και ευρωπαϊκός χώρος. Και η ΕΕ πρέπει να προασπίσει το δικό της χώρο» επεξήγησε.
Αμεση ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία, σχολιάζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ» σημειώνει η Κουμουνδούρου.
«Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης» καταλήγει.