Το δίπτυχο «τουρισμός και χαλάρωση των πολιτών» προβληματίζει την κυβέρνηση, όσον αφορά τον κίνδυνο νέας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες να ανεβαίνουν ξανά, σε σημείο όχι «κόκκινου συναγερμού», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προειδοποιώντας για την ανάγκη τήρησης των απαραίτητων μέτρων.
«Χτυπάμε σήμερα μία καμπάνα κινδύνου, όχι ένα καμπανάκι», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Ανάμεσα σε αυτά, τα τοπικά lockdown, το κλείσιμο των συνόρων μας για πολίτες χωρών με αυξημένα κρούσματα, όπως συνέβη πρόσφατα με τους Σέρβους, καθώς και άλλα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα χαραχθεί η στρατηγική του επόμενου διαστήματος. Θα συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μεικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν πολύ στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Η διαπίστωση κάνει λόγο για ανοδική τάση και μάλιστα απότομα ανοδική (χθες για παράδειγμα ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βουλγαρία), γεγονός που, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβάλλει εγρήγορση. Μάλιστα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών της Βαλκανικής, προκειμένου να προσφερθεί τεχνογνωσία εκ μέρους της χώρας μας.
Μεγάλο κύμα
Και όλα αυτά, την ώρα που ακόμα το μεγάλο κύμα των τουριστών δεν έχει έρθει στη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις επόμενες 10-15 μέρες, όταν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και οι αφίξεις από το εξωτερικό.
Από χθες, όπως έγινε γνωστό, μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, με συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Οι έλεγχοι εκεί που πρέπει να γίνονται, θα γίνονται -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- «ακόμα πιο συστηματικά και, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που ορίζει ο νόμος».
«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητώντας από όλους τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους «να αποφύγουν τα όποια πρόστιμα τηρώντας τους κανόνες. Θα είναι κρίμα να κινδυνεύσουν να χαθούν οι επόμενοι καλοκαιρινοί μήνες, που θα δώσουν ανάσα στις τουριστικές μας περιοχές», σημείωσε.
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος αυτή τη στιγμή, λένε οι ειδικοί, είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις. Διότι «ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και τρέφεται από αυτά τα φαινόμενα», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να μην πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού. Τώρα, που έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, που έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις και έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί».
Κρίσιμη περίοδος θεωρείται το επόμενο τριήμερο. Αν μέχρι τη Δευτέρα, οι αριθμοί είναι… λογικοί, τότε δεν αναμένονται νέα σκληρά μέτρα, αν όμως η ανιούσα δεν σταματά, «θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο».