Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τις συγκεντρώσεις. «Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Αυτούς που εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που αφορά στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις «φωτογράφισε» τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Από το βήμα της Βουλής μίλησε για «αυτούς που θεωρούν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά όχι μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες». Για να προσθέσει, «το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών». Και να επισημάνει πως «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο», μιλώντας ταυτόχρονα και για «το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί».
Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, τόνισε πως «η σύγχρονη Ελλάδα έχει ανάγκη από κανόνες». Αναφέρθηκε στο δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά παράλληλα και στο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο. «Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιων να διαμαρτύρονται, το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία να φτάσει ο πολίτης στο σπίτι, στο νοσοκομείο, στη δουλειά του ή να βγάλει βόλτα τα παιδιά του».
Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν, μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αλλά και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα επεσήμανε πως το Κίνημα Αλλαγής «προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση δημιουργικά και όχι απορρίπτοντας από την αρχή και χρησιμοποιώντας απαράδεκτη φρασεολογία».
«Το πλαίσιο των δημόσιων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε, «εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε πως ενίοτε χρησιμοποιήσατε το ισχύον πλαίσιο για να απαγορεύσετε συγκεντρώσεις». Για να προσθέσει -απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- «εσείς απαγορεύσατε συγκεντρώσεις πατώντας πάνω σε χουντικά νομοθετήματα».
Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως προσδιορίζει με σαφήνεια τι σημαίνει δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Για να προσθέσει πως δεν αφορά τις μεγάλες και καθιερωμένες πορείες όπως του Πολυτεχνείου ή της Πρωτομαγιάς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε πορείες με ελάχιστους συμμετέχοντες, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και έχουν ως αποτέλεσμα ένα απροσπέλαστο κέντρο με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, πολιορκημένους πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια καταστήματα. Για να επισημάνει πως ζημιωμένοι βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι, καθώς σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά τους. «Γιατί όταν κλείνει το κέντρο, κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο να περπατά στον άδειο δρόμο», σημείωσε.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας και μάλιστα βανδάλισαν το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. Για να προσθέσει, «κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη πολιτεία, ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, εκείνους που χάθηκαν και εκείνους που τιμούν τη μνήμη τους, με άλλα λόγια, μισούν την ίδια την κοινωνία». Για να προσθέσει, «ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Η πρακτική της κρυφής βίας, της άκρατης καταστροφής, λέγεται φασισμός».
Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία
«Μαύρη ημέρα για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή, καθώς ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον περιορισμό στις συγκεντρώσεις.
Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε «την αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση», στη διπλή προσπάθεια της κυβέρνησης:
- Αφενός, να «προλάβει» την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλέσει η νέα, μεγαλύτερη, οικονομική κρίση, με βάθεμα της ύφεσης και εκτίναξη της ανεργίας.
- Αφετέρου, δε, στην εκδικητικότητα της ΝΔ «απέναντι σε μία Ελλάδα που προχώρησε, όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της». Κυρίως, όπως είπε, για να εκδικηθεί (επειδή τη φοβάται) την Αριστερά, μέσα από «τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη».
Για την ουσία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αφού επανέλαβε ότι είναι χουντικής έμπνευσης, παρέπεμψε και στην αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρατηρώντας μάλιστα «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι δικηγόροι, κύριε Μητσοτάκη».
Όπως διάβασε από το κείμενό τους, η αντίδρασή τους συνίσταται στη θέση ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».
Παρέπεμψε δε, στο κείμενο «Κατ' άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου αναφέρεται ρητά: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».
Υπενθύμισε επίσης ότι κανένα ελληνικό Σύνταγμα -από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης- δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. «Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των. Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».
Διαβεβαίωσε δε, ότι ο εν λόγω νόμος (σ.σ. θα υπερψηφιστεί απόψε) θα καταλήξει εκεί που του αξίζει: στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας».
«Μια κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της»
Αναφορικά με το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις γίνεται για να μην προκαλούν προβλήματα ολιγάριθμες συναθροίσεις, ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε την ισχύουσα διάταξη (σ.σ. του 2013) που τις περιορίζει στο πεζοδρόμιο.
«Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι κοινωνικό αυτοματισμό. Η οργή να στρέφεται όχι στον θύτη αλλά από το ένα θύμα της πολιτικής σας στο άλλο.
- Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να κατηγορούν τους νεότερους.
- Οι φτωχοί τους φτωχότερους.
- Οι άνεργοι τους εργαζόμενους.
- Ο ιδιωτικός υπάλληλος των 600 ευρώ να κατηγορεί αυτόν των 700 ευρώ.
- Ο ένας καταστηματάρχης τον άλλον στον απέναντι δρόμο.
- Μια κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, για να βγαίνει άτρωτη η εξουσία που έχει σφραγίσει για τα καλά κάθε βαλβίδα αμφισβήτησής της».
«Ντροπή, κυρία Γεννηματά»
Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη στάση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Είναι διπλή ντροπή να το ψηφίζετε εσείς, κυρία Γεννηματά», είπε, σημειώνοντας ότι «ίσως κάποιοι ζήλεψαν την πορεία του κ. Χρυσοχοΐδη».
Σ' αυτό το σημείο, τόνισε ότι παρά την πορεία του ΚΙΝΑΛ, «η προοδευτική παράταξη έχει και θα έχει μέλλον μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».
Μητσοτάκης: Δεν είστε τυχερός, θρασύς είστε...
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι γεννήθηκε στην μεταπολίτευση. “Δεν είστε τυχερός, θρασύς είστε. Τώρα θυμηθήκατε την μεταπολίτευση” είπε και αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας “αυτή η παράταξη και ο Κ. Καραμανλής έκαναν την μεταπολίτευση, νομιμοποίησαν το ΚΚΕ και σας επέτρεψαν να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή που είχατε”.
Για να συνεχίσει λέγοντας “εσείς κυβερνήσατε με τον κύριο Καμμένο, επειδή δεν είναι σε αυτή την αίθουσα επιλέγετε να το ξεχνάτε. Είχατε επιλογή να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα”. Προσέθεσε πως “κάνατε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως κληρονόμος κάποιας δύναμης της μεταπολίτευσης. Είναι μια προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία”.
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα έχουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, λέγοντας “θα υπάρχει χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε απαντήσεις για όσα ακούμε. Θα κληθείτε να δώσετε απαντήσεις για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες”. Λέγοντας στη συνέχεια “δεν έχετε αλλάξει. Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση δεν σας βοήθησε να κάνετε αυτοκριτική. Είστε ίδιοι και αμετανόητοι”.
Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου στο Κίνημα Αλλαγής. Χαρακτήρισε “λεκτική υπερβολή” την αναφορά της κυρίας Γεννηματά πως μετά τις αλλαγές που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής “το νομοσχέδιο γράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι”. Ωστόσο σημείωσε πως “το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα” και μάλιστα είπε “η άποψη μας είναι πως το νομοθέτημα είναι καλύτερο από ότι ήταν όταν κατατέθηκε”.
Συνέχισε τα βέλη στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας “είστε όντως καλός στο γκρέμισμα και αυτό το γνωρίζετε ως τέως πρωθυπουργός και όχι ως μηχανικός”. Για να αναφερθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως γινόντουσαν εγκαίνια με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια
Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι συνεχίζονται και“δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε”. Ειδικότερα σημείωσε πως εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες χώρες αλλά “οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί”.
Για να προσθέσει -απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης- πως “είναι ανακριβές να μιλάμε για ύφεση Μητσοτάκη. Είναι μία παγκόσμια κρίση και ύφεση κορωνοϊού” και να θέσει το ερώτημα “όταν θα ανακάμψει η οικονομία, θα μιλάτε για ανάκαμψη Μητσοτάκη;”