Η αυτοκριτική του Νίκου Παππά, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «σε λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες στελεχών των οποίων η εντιμότητα και η ανιδιοτέλεια δεν αμφισβητείται» και οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς, δεν αφήνουν περιθώρια στον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει (εσωτερική) συνέχεια στο θέμα της επίμαχης συζήτησης του πρώην υπουργού με τον Σάμπυ Μιωνή.
«Θεωρείται λήξαν», έλεγαν αργά το βράδυ κορυφαία στελέχη, με την παραδοχή ότι το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία χθες «ήταν βαρύ αλλά όχι εκρηκτικό και ρηξιακό».
Δεδομένου ότι οι άσπονδοι σύντροφοι του κ. Παππά στον κομματικό μηχανισμό είναι… ουκ ολίγοι, αναζητήθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στην αποφυγή της «ανθρωποφαγίας» που, πέραν του ηθικού στοιχείου, θα δικαίωνε το Μαξίμου, και στο κρύψιμο του θέματος κάτω από το χαλί. Ο ίδιος ο κ. Παππάς προσήλθε με διάθεση να ζητήσει «συγγνώμη» για τη δύσκολη θέση στην οποία έφερε το κόμμα η υποκλαπείσα συνομιλία του με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία.
Ζητώντας τον λόγο αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Τσίπρα, διευκρίνισε πως όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους «δεν είχαν να κάνουν με τις πεποιθήσεις μου» αλλά επειδή «προσπαθούσα να καθησυχάσω έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε παραλήρημα». Αναγνώρισε ωστόσο ότι «λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι' αυτό την ευθύνη».
Φέρεται επίσης να φώτισε περαιτέρω τα των πιέσεων που ασκούσε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να ακούσει η ελληνική πλευρά τον κ. Μιωνή. «Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ο κ. Παππάς τον άκουσε μεν (και όχι μία φορά) αλλά δεν ικανοποίησε τα αιτήματά του], όπως επισήμαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας, όπως λένε, την ουσία, αλλά και αποδεχόμενοι το «απαράδεκτο ύφος στη συνομιλία».
Αυστηρή στάση απέναντί του κράτησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Αντώνης Λιάκος, με τους δύο τελευταίους να μη θέτουν μεν θέμα παραίτησής του από τα όργανα, αλλά να εκφράζουν προβληματισμό για τη συνέχεια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλειοψηφία του Π.Σ. κράτησε σαφώς χαμηλότερους τόνους και, όσοι έλαβαν τον λόγο, επικέντρωσαν στις «παρακρατικές μεθόδους» που «χρησιμοποίησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση και συνεχίζει ως κυβέρνηση» για να χτυπήσει τον βασικό αντίπαλό της. «Δηλαδή, τον Αλέξη Τσίπρα».
Το στίγμα φέρεται να έδωσαν κυρίως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -ως πιο «ψημένοι» σε πολιτικά χτυπήματα λόγω μακράς εμπειρίας.
«Δεν αρκεί να δηλώνεις αριστερός»…
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποδείξει πως δεν παραβλέπει το πρόβλημα στο όνομα της ενότητας και της εσωκομματικής ηρεμίας.
Και μάλιστα με δύο κινήσεις.
- Αφενός, στην εισήγησή του, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο, με παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης», πρόσθεσε: «Απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε.
- Αφετέρου δε, με την κατάληξη στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».
«Βαφτίσια» στο… Στάδιο Ξιφασκίας
Κατόπιν τούτων (και πλην άλλου απροόπτου), το Σάββατο το κόμμα θα μετονομασθεί και επισήμως «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Tα... βαφτίσια θα γίνουν στη συνεδρίαση της 700μελούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, στην οποία μετέχουν κομματικά στελέχη και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κυρίως από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ.
Πρόθεση όλων είναι να μη διασταυρώσουν οι πλευρές τα ξίφη τους (παρότι η συνεδρίαση θα γίνει στο... Στάδιο Ξιφασκίας) αλλά να επικεντρωθούν στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα από τη νέα οικονομική κρίση.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Ήδη αποτυπώνεται στην οικονομία η αδράνεια της κυβέρνησης να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε υφεσιακή πορεία ήδη από το φθινόπωρο του 2019, πολύ πριν την έλευση της πανδημίας του κορονωϊού, και η πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει την κατάσταση και διαμορφώνει συνθήκες υφεσιακού τέλματος. Αυτό είναι ήδη εμφανές σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο πρωτογενής τομέας.
Μπροστά στην οικονομική κρίση που είναι ήδη παρούσα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αποπροσανατολίσει δια του αντιπερισπασμού και της σκανδαλολογίας».