«Δεν πανικοβαλλόμαστε αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο τετραήμερο δεν μας εκτροχιάζουν από τον σχεδιασμό μας, ωστόσο μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ».
Αυτό σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις 97 περιπτώσεις Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών φορέων της Covid-19. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, συμβουλεύεται πριν από κάθε σχετική ενέργεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει επαυξημένη προσοχή τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στο εσωτερικό, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξει και πού μπορεί να υπάρξει η επόμενη εστία. Για το θέμα μάλιστα έγινε και σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως γίνεται ό,τι χρειάζεται, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί και να περιχαρακωθεί γρήγορα, για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Φέρουν ως παράδειγμα το «κλείσιμο» των πτήσεων από την Ντόχα, μόλις εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα και, όπως λένε, «έτσι θα γίνει και αν υπάρξει πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. Είτε αφορά μια γεωγραφική περιοχή -μια γειτονιά, ένα νησί ή ένα νομό- είτε μια δομή, όπως ένα σχολείο ή οτιδήποτε άλλο. Όλα είναι στο τραπέζι και θα γίνει ό,τι χρειαστεί», σημειώνουν.
Όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί», ενώ γενική είναι η διαπίστωση πως οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό και ο συγχρωτισμός στην Ελλάδα.
Παράλληλα, προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι επιστήμονες της ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής Ν. Σύψας διεμήνυσε ότι «ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη» και προειδοποίησε: «Οι επόμενες κινήσεις θα είναι, αφενός μεν, τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου να λάβουμε μέτρα και αφετέρου, σε περιοχές της χώρας με πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες», τόνισε. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επέστησε την προσοχή ότι «ο κορωνοϊός δεν μας έχει εγκαταλείψει και είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας».
«Καμία έκπτωση»
Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην… επανεμφάνιση και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος, με αφορμή το κλείσιμο για δύο μήνες και το πρόστιμο σε μπαρ της Μυκόνου λόγω συνωστισμού, ανέφερε: «Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι».
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προφανώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανένα, καλούν δε τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, «έχουν μεγάλη ευθύνη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς άνοιξαν κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουν για την τήρηση των κανόνων. Αν, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς θα συνεχίσουμε να λέμε, "ελάτε στην Ελλάδα"; Πώς, πάνω απ’ όλα, θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και θα διασφαλίσουμε τα καλά αποτελέσματα που όλοι μαζί πετύχαμε; Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Οι νόμοι είναι νόμοι», είναι το αυστηρό μήνυμα που εκπέμπεται προς όλους τους επιχειρηματίες.
Μέχρι στιγμής, εξάλλου, δεν υπάρχει κυβερνητική αντίδραση για τις καταγγελίες ξένων τουριστών, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για «απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής στη χώρα μας».