Την πρώτη κατάθεση της στην προανακριτική επιτροπή -και θα ακολουθήσει άλλη μια την Τρίτη - έδωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Αναφερόμενη στο θεσμό των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημείωσε (σύμφωνα πάντα με πληροφορίες) ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που την υποχρεώνουν για την ένταξή τους ελληνικό δικαιϊκό σύστημα. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ωστόσο επισημαίνουν ότι στη συνέχεια είπε ότι στην Ελλάδα, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική αξία, σε σχέση με μάρτυρες που δείχνουν το πρόσωπό τους. Παράλληλα σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές φέρεται να είπε ότι γνώριζε τη διεύθυνση του Νικόλαου Μανιαδάκη (αρχικά ήταν προστατευόμενος μάρτυρας).
Για το ταξίδι των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη και τη συνάντησή τους με το FBI, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι δεν ήταν ούτε παράνομο ούτε και παράτυπο αφού στόχος ήταν οι εισαγγελείς να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στους λογαριασμούς γιατρών που είχαν λάβει χρήματα από τη Novartis. To άνοιγμα των λογαριασμών είχε ζητήσει, όπως είπε η κ. Τουλουπάκη και τότε βρέθηκε το έμβασμα στον σύζυγο της κ. Ράικου (σύμφωνα πάντα με πληροφορίες).
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «την χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο της Novartis έδωσε κατά τη διάρκεια της εξέτασης της η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Στη συνεδρίαση δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά οι λεξεις Παπαγγελοπουλος, Ρασπουτιν, σκευωρία και το σημαντικότερο όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών και από τους δικαστές Αγγελή και Ραικου που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «μάθαμε ότι η κ. Ραικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό. "Θυμήθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπουτιν όταν έναν χρόνο μετά πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινους λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό σύζυγο της και στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από την Novartis Ελβετίας.
Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας». Σημειώνουν παράλληλα πως «μάθαμε επίσης ότι ο κ. Ιωάννης Αγγελής ο οποίος "θυμηθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπουτιν τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεση του στην Προανακριτική, στην οποία δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, ότι την επίμαχη περίοδο είχε κάνει τέσσερις αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις οποίες πρόσθετε, αλλαζε και αφαιρούσε πράγματα ανάλογα με την σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Και σε αυτές όμως δεν υπήρχε το παραμικρό για σκευωρία, παρεμβάσεις και Ρασπουτιν. Και τις τέσσερις αυτές αναφορές "ξεχασε" να τις θέσει σε γνώση των μελών της Προανακριτικής».