«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας έναν μέχρι τώρα απολογισμό για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά και προχωρώντας σε εκτιμήσεις και προτροπές για τη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή η χώρα μας βρέθηκε ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με τις άλλες χώρες, όσον αφορά τη λήψη μέτρων και τα θετικά αποτελέσματα αυτών στην υγεία των πολιτών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
«Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι παγκόσμια, αλλά η αντιμετώπισή της κυρίως εθνική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί λένε την αλήθεια, ο συντονισμός και η ταχύτητα δεν είναι ζήτημα οικονομικής ισχύος». Έκανε μάλιστα τη σύγκριση με την Ολλανδία και το Βέλγιο, που έχουν δεκαπλάσιους διασωληνωμένους και δεκαπλάσια κρούσματα, αντίστοιχα.
«Τα μέτρα έχουν σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία, αλλά η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία στήριξε τα μέτρα», τόνισε και ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία που στήριξε την ανάγκη να στερηθεί στοιχεία της ελευθερίας του για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.
«Ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής», τόνισε και προσδιόρισε ως στόχο «να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, το πετυχαίνουμε».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών και την αγωνία για τις θέσεις εργασίας. Η κοινή προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας».
Παράλληλα, μίλησε για 870 συνολικά ΜΕΘ και 2.000 κλίνες συνολικά διαθέσιμες για την Covid-19. Έδωσε έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που προσέφερε πολλά, με 900 αναπνευστήρες, πολλά κρεβάτια και σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού.
«Το ‘Πάσχα της Αγάπης’ πρέπει φέτος να γίνει ‘Πάσχα της Ζωής’», τόνισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα, στο χέρι όλων είναι να μην τα αξιοποιήσουμε», απευθυνόμενος σε όσους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων. Οι πιο ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια λύση κοντά σε αυτό που αιτήθηκαν εννέα ηγέτες (ευρωομόλογο). Ωστόσο αναρωτήθηκε αν αυτό θα γίνει πριν πληγεί ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή ιδέα.
«Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στους πολίτες σύνθημα μένουμε σπίτι, προχώρησε ο σχεδιασμός των πρώτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και δεν συνέβησαν όλα αυτά σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή, γιατί στον Έβρο και στο Αιγαίο μαινόταν δεύτερο μέτωπο, η υπεράσπιση ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από εισβολή που οργάνωνε η Τουρκία, μια μάχη που ευτυχώς κερδήθηκε», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έπρεπε να ζυγίζουμε αποφάσεις που θα είχαν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, καταλήξαμε ότι έπρεπε να τις πάρουμε νωρίτερα και όχι αργότερα. Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα σε συνθήκες ομαλότητας, με σοβαρές επιβαρύνσεις στην κοινωνία. Στόχος μας ήταν και παραμένει να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να μην εξαντληθεί δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, οι Έλληνες το πετυχαίνουμε».
Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι οι Έλληνες να μείνουν όρθιοι και υγιείς, με επιχειρήσεις έτοιμες για να ξαναβάλουν σε κίνηση μηχανή ανάπτυξης. Μέλημά μας είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Σε πολλά κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών, εμείς επιλέξαμε την οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων και οι πιο ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι».
Η κυβέρνηση, τόνισε, διεκδίκησε και πέτυχε «το πρωτοφανές, μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσης, ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα».
Αύριο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανακοινώνεται από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, που ενσωματώνει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας. Θα απορροφήσουμε ακόμα περισσότερα κονδύλια με μέγιστη ευελιξία. Όλα αυτά βέβαια δεν αρκούν για προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Προσυπογράφω τα λόγια Ζακ Ντελόρ, που προειδοποίησε ότι σε αυτή τη συγκυρία, η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «πατριωτισμό της ευθύνης», ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε ότι «είμαι εδώ για να ακούσω κάθε σοβαρή κριτική και χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι όμως ώρα για κοντόφθαλμη επίθεση και διχαστικές επιθέσεις, ούτε για φτηνές απειλές του τύπου ‘όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε’. Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά, με βήματα που προστατεύουν την οικονομία και την κοινωνία. Όσοι σπεύδουν να ζητούν ατέλειωτες παροχές, είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο».