Οι συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να μην διευκολυνθεί η εξάπλωση του ιού, δεν εισακούστηκαν απ’ όλους, αφού κυρίως από την Αθήνα πολλοί ήταν αυτοί που έφυγαν προς νησιά και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, αναζητώντας μεγαλύτερη… ασφάλεια.
Αυτό, σε συνδυασμό και με τις κοντινές εξορμήσεις από άλλους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων σε βουνά και παραλίες, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με το εναλλακτικό σχέδιο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας (με ορισμένες εξαιρέσεις) να βρίσκεται εκ των πραγμάτων πάνω στο τραπέζι και έτοιμο προς εφαρμογή. Οριστική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί, ωστόσο οι επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, θεωρούνται καθοριστικές. Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της απαγόρευσης πτήσεων.
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις έχουν θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα. Δήμοι και Περιφέρειες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εξυπηρέτηση ντόπιων και εκδρομέων, προετοιμαζόμενοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν σε διαρκή καταγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα επί καθημερινής βάσης, για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα και να ληφθούν όποια άλλα μέτρα απαιτηθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους, δίνοντας βαρύτητα σε δύο «καθοριστικής σημασίας» -όπως τις χαρακτηρίζει- συγκεκριμένες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, την καθαριότητα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Αν μαζί με τον κορωνοϊό, έχουμε και πρόβλημα με την καθαριότητα, τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη», αναφέρει σε συνομιλητές του ο υπουργός και, στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει την ομαλή και χωρίς πρόβλημα λειτουργία του εν λόγω τομέα. Έτσι, έχει ζητήσει από τους δημάρχους οι υπάλληλοι της καθαριότητας να εργάζονται σε δύο βάρδιες, προκειμένου, αν αρρωστήσει κάποιος και μπουν σε καραντίνα όσοι εργάζονται μαζί του, να μπορεί να λειτουργήσει η άλλη βάρδια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης δημοτικών υπαλλήλων με σύμβαση τεσσάρων μηνών, ενώ, σε περίπτωση που ούτε με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει η καθαριότητα, ως επόμενη επιλογή, υπάρχει η δυνατότητα -μόνο για την έκτακτη κρίση που βιώνει η χώρα- για απευθείας ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ανθυγιεινό επίδομα
Παράλληλα, ρίχνεται βάρος και στη μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν, με την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τους υπαλλήλους των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών, που αυτή την περίοδο δεν λειτουργούν. Μάλιστα, την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνεργασία με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο πρόγραμμα, προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Μεταξύ άλλων, τακτοποιήθηκαν το θέμα χρηματοδότησης του προγράμματος για την περσινή και φετινή χρονιά, η προμήθεια των εργαζομένων με 5.000 μάσκες και 10.000 ζευγάρια γάντια, η προσπάθεια ενίσχυσης του στόλου των οχημάτων τους και η πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στο Πρόγραμμα, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται το αίτημά τους για καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας που έργου που επιτελούν, με αφορμή την πανδημία.
Ο κ. Θεοδωρικάκος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με την Εκκλησία για θέματα, όπως η απρόσκοπτη λειτουργία των συσσιτίων, ενώ σκέψεις γίνονται και για την μεταφορά μερίδων φαγητού στα σπίτια πολιτών με φροντίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.