Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό (σ' αυτή τη φάση, τουλάχιστον) εξειδίκευσαν τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βάρος, όπως αναμενόταν, έπεσε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και στα εργασιακά ζητήματα που θα προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου, τις εξειδικεύσεις έκαναν οι τομεάρχες Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Ξανθός και Έφη Αχτσιόγλου, αντίστοιχα.
Ο κ. Ξανθός ανέδειξε, κατ' αρχάς, την ανάγκη να αποφύγει η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, την απομάκρυνση πολύτιμου ανθρώπινου προσωπικού από το ΕΣΥ και, ως εκ τούτου, ζήτησε την ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πρότεινε:
- Άμεση ενίσχυση των κρίσιμων κρίκων αντιμετώπισης αυτής της επιδημικής απειλής, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.
- Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 συμβασιούχων επαγγελματιών υγείας.
- Για να υπάρχει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση (τουλάχιστον ετήσιες συμβάσεις), να δοθούν κίνητρα όπως αυξημένη μοριοδότηση.
- Προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Επ' αυτού, καυτηρίασε τη σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Τσίπρα δρομολογώντας (με βάση τον κανόνα 1 προς 1) μέσα στο 2019, 2.500 μόνιμες προσλήψεις, που αφορούσαν 1.000 γιατρούς και 1.500 λοιπό προσωπικό.
- Διακομματική επιτροπή όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση της διαδικασίας προσλήψεων και προμηθειών (σ.σ. για 4.000 συνολικά μίλησε ο κ. Τσίπρας χθες), ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και αμεροληψία σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
Η κα Αχτσιόγλου εστίασε στα προβλήματα που θα ανακύψουν σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλωστε, τα πρώτα προβλήματα εμφανίζονται στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, με ακυρώσεις εποχικών προσλήψεων ή μειωμένη διάρκεια εργασίας.
Πρότεινε:
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.
- Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
- Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).
- Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορωνοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα, να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).
- Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχικά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.
Για τους μικρομεσαίους
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
«Να τα δούμε και καλοδεχούμενα», είπε από το βήμα της Βουλής χθες, προσθέτοντας ωστόσο ότι πέραν των έκτακτων μέτρων χρειάζονται και μόνιμοι θεσμοί «παντός καιρού».
Σ' αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, «που αφήσαμε έτοιμο το καλοκαίρι του 2019».
Όπως είπε, θα είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός διαρκούς στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.