Ένα «κακό» και ένα «καλό» σενάριο επεξεργάζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ύστερα και από τις χθεσινές εξελίξεις, με σημαντικότερες δύο: την αποστολή 1.000 Τούρκων αστυνομικών από τις ειδικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν για τη Συρία.
Η πρώτη, δηλαδή η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στον Έβρο, εγκυμονεί κινδύνους, ενώ εντείνει και τους φόβους της κυβέρνησης για τουρκική προβοκάτσια. Την ερμηνεύουν δε ως μια απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα και την πρωτοβουλία της να στείλει στην περιοχή επιπλέον στρατό και αστυνομία κατά τις τελευταίες μέρες.
«Ο Ερντογάν, μέσα στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, θέλει να αποδείξει -κυρίως στο εσωτερικό του- ότι έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού και δεν αφήνει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στην ελληνική πλευρά», εκτιμά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αδυνατώντας πάντως να προβλέψει τη συνέχεια και τις συνέπειες της συγκεκριμένης κίνησης. «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι, μέσα σε αυτά μια τουρκική προβοκάτσια ή ένα θερμό επεισόδιο μικρής -έστω- έκτασης. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Όλα εξαρτώνται από την Τουρκία, δεδομένης της σταθερής δικής μας θέσης», σημείωσε.
Δεδομένου δε ότι κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, μεγάλη είναι εκ των πραγμάτων και η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.
Από την άλλη, η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για την επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Και αυτό, όπως εξηγούν στην κυβέρνηση, διότι, με βάση τη λογική, ο Τούρκος πρόεδρος θα φανεί ότι προχώρησε σε μια αξιοπρεπή γι’ αυτόν ρύθμιση, θα σταματήσει να είναι εγκλωβισμένος και σε απόγνωση -όπως μέχρι τώρα- και δεν αποκλείεται, ακολούθως, να αποκλιμακώσει την ένταση στη Θράκη και στο Αιγαίο, αφού ο στόχος θα έχει επιτευχθεί.
Οι δύο δρόμοι
«Είναι ξεκάθαρο μετά τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για τον κ. Ερντογάν και η επιλογή που θα ακολουθήσει σ’ αυτό το σταυροδρόμι, θα κρίνει και την πορεία των επόμενων ημερών», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και εξήγησε: «Ο ένας δρόμος είναι να αλλάξει πολιτική ο κ. Ερντογάν και, επομένως, η Ευρώπη να συμπαρασταθεί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής διάστασης έχουν οι συρράξεις στην Ιντλίμπ. Ο άλλος δρόμος είναι να μην αλλάξει και να ακολουθήσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Τότε θα υποστεί κυρώσεις».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το θέμα πλέον δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας και παραπέμπουν στα έξι σημεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της Ελλάδας, όπως έγιναν γνωστά χθες τα ξημερώματα:
α) Την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
β) Την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex, «για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα».
γ) Την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας. Μάλιστα, προς αυτό τον σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 εκατ. ευρώ από τα 700 που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
δ) Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.
ε) Την επιτάχυνση της αποστολής περίπου 160 στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
στ) Τον καλύτερο συντονισμό με τις αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.