Το προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα μετατρέπεται σε ελληνοτουρκικό από ευρωτουρκικό και η Ελλάδα γίνεται – επικοινωνιακά – άλλη μία χώρα του Βίζεγκραντ, παρότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κλείσει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
Αυτή την εικόνα περιγράφουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ατολμία της κυβέρνησης να θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ και να καταστήσει του Ευρωπαίους εταίρους υπεύθυνους “για ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί”.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε προ ημερών στον πρωθυπουργό το “αίτημα” για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ χθες το ίδιο έπραξε και η Φώφη Γεννηματά.
Επισήμως, η κυβέρνηση δεν το υιοθέτησε, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η “βολιδοσκόπηση προθέσεων” που έγινε από τον κ. Μητσοτάκη προσέκρουσε στο “νάιν” του Βερολίνου.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, μάλιστα, ήταν αυτός που πρόβαλε την πραγματική θέση της ΕΕ για το προσφυγικό και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα: «Η Αυστρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης με επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών μας. Αν η προστασία αυτή αποδειχθεί αναποτελεσματική, η χώρα μας θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα».
Δηλαδή, εσείς θα γίνεται “αποθήκη” κι εμείς θα σας ενισχύουμε οικονομικά, διότι η αποστολή “αστυνομικών δυνάμεων” στα θαλάσσια σύνορα δεν αντέχει στη λογική.
Οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες, άλλωστε μόλις πριν από δέκα ημέρες το Euro2day.gr, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, παρουσίασε τις κινήσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό και τα «παραθυράκια» για τις βόρειες χώρες ώστε να αποφύγουν την υποδοχή προσφύγων.
“Το νέο σχέδιο δεν αναμένεται να πιέζει τις χώρες που δεν θέλουν μετανάστες στα εδάφη τους να τους δεχθούν. Θα τους δίνει επιλογές, ώστε να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους είτε με το να πληρώνουν επιπλέον κονδύλια είτε με την υποχρέωση διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού. Με άλλα λόγια, επιβαρύνεται ο Νότος και γλιτώνει ο Βορράς”, σημείωνε μεταξύ άλλων. Ο,τι είπε δηλαδή ο κ. Κουρτς.
Κατά τις εκτιμήσει της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η “ενδιάμεση λύση” της σύγκλισης Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για αποφάσεις που να αφορούν τον πυρήνα του προβλήματος, όπως δείχνει και το γεγονός ότι ορίσθηκε να γίνει την Παρασκευή (που πάντως έχει συγκληθεί για τις εξελίξεις στη Συρία) παρότι οι εξελίξεις τρέχουν με φρενήρη ρυθμό.
Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο
Απέναντι σε όλα αυτά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με νέα ανακοίνωση χθες, κατέστησε υπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη “για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής”, λόγω της ατολμίας του να θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί μέτωπο και να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στις ηγεσίες της ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε χθες επιστολές στους Επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe, αναφορικά με την κρίση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και την ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, ζητά να στηρίξουν την πρόταση να συζητηθεί εκτάκτως το ζήτημα της κρίσης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και τις ευθύνες της ΕΕ, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, 9 – 12 Μαρτίου 2020.
Σχετική πρωτοβουλία – σε επίσημο επίπεδο, πλέον – αναμένεται να πάρει και ο κ. Τσίπρας στις επόμενες ημέρες.
Έλλειψη σχεδίου και τόλμης
“Η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη, ενώ η ΕΕ μας στέλνει απλώς μηνύματα συμπαράστασης. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε τώρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μη τυχόν και επιβαρύνει το πρόγραμμα των ομολόγων του”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.
Και συνεχίζει:
“Όλα αυτά φανερώνουν, όχι απλά ανεύθυνο εφησυχασμό και έλλειψη σχεδίου διαχείρισης κρίσης, αλλά και έλλειψη τόλμης. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΥΣΕΑ όφειλε σήμερα να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και άμεσης μεταφοράς πληθυσμών στην ενδοχώρα. Όσο η κυβέρνηση το αρνείται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος όξυνσης και φαινομένων ακραίας βίας, τόσο μεταξύ Ελλήνων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων όσο και εις βάρος προσφύγων. Και την ευθύνη για αυτό καθώς και για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός”.
Για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανακοίνωση του χθεσινού ΚΥΣΕΑ περί υποβολής αιτήματος για ανάπτυξη των ομάδων RABIT της Frontex και κίνησης της διαδικασίας άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Λισαβόνας περί προσωρινών μέτρων, δεν αρκούν στην παρούσα συγκυρία. Επιχειρήσεις ομάδων RABIT είχαν πραγματοποιηθεί και το 2011 και 2015 στην Ελλάδα, ενώ τα "προσωρινά μέτρα" που θα ζητήσουμε δεν προσδιορίζονται.
Αν η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αναβολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου έχει απλώς το νόημα ότι παγώνει αυτή η δυνατότητα για ένα μήνα και μετά θα μπορούν, όσοι δικαιούνται, να ζητήσουν προστασία, είναι σαφές ότι έχει μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Αν όμως έχει το νόημα ότι ακόμη και όσοι δικαιούνται προστασίας, ως πρόσφυγες, θα στερηθούν εντελώς το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση και άμεσα θα απελαύνονται, είναι ευθέως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».