Την μεγαλύτερη δοκιμασία στην σχεδόν οκτάμηνη θητεία της βιώνει η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται, όπως τον χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, για μια «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα μας εξ ανατολάς, με τις διαστάσεις που λαμβάνει να είναι τεράστιες και τις συνέπειες εντελώς απρόβλεπτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συντονίζει τις όλες ενέργειες σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο, πραγματοποιεί διαρκείς συσκέψεις με όλους τους αρμοδίους, επιχειρεί την μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του προβλήματος (μαζί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας) και αύριο, Τρίτη, ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον Έβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, αλλά ταυτόχρονα και προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στη χώρα μας, με τις… ευλογίες και της Άγκυρας. «Μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το σχετικό tweet του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προήδρευσε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Οι αποφάσεις του ουσιαστικά αφορούν περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, αποτροπή προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα μας, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. και να σταματήσει τις προκλήσεις, καθώς και στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η κυβέρνηση, αναζητώντας «ανάσες» από την ασφυκτική κατάσταση σε Έβρο και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα και την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα μήνα όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες έρχονται στα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα, θα γυρνούν άμεσα πίσω χωρίς να εξεταστεί καν το αίτημά τους.
Έμπρακτη αλληλεγγύη
Παράλληλα, κινείται η διαδικασία του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό προβλέπει τα εξής: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Εν προκειμένω, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η Ελλάδα δικαιούται της αναγκαίας έμπρακτης -και όχι απλά στα λόγια- αλληλεγγύης από τις ευρωπαϊκές χώρες, από τη στιγμή που αντιμετωπίζει τέτοιο έντονο πρόβλημα, με τις περισσότερες λεπτομέρειες να καθορίζονται από σχετικές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνεχίζει τις τηλεφωνικές -και όχι μόνο- επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του, είχε νέα επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ δεκτό έγινε το αίτημά του για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- «η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», όπως έγινε γνωστό, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, για ένα 24ωρο σ΄ όλο τον Έβρο θα γίνουν ασκήσεις του στρατού με πραγματικά πυρά.
Χθες, από το πρωί και μέχρι τις 19.00 καταγράφηκαν περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.