Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό «είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει» και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μονοπωλήσει την επικαιρότητα. Είναι άλλωστε και το θέμα στο οποίο η κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, παίρνει τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους πολίτες και ενώ οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανέναν.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό επιτελείο ξεδιπλώνει τη στρατηγική διεύρυνσης της ατζέντας του δημόσιου διαλόγου, προτάσσοντας το θετικό αφήγημα με το οποίο ανήλθε στην εξουσία η ΝΔ και τα πεπραγμένα των πρώτων επτά σχεδόν μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ενός βίντεο με τίτλο «Το είπαμε και το κάναμε», που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες-μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, προς υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Επικεντρωμένος σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η κατάργηση του ασύλου, το επίδομα γέννας 2.000 ευρώ, ο αντικαπνιστικός νόμος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και οι προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε, γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς», σημειώνει.
Με την ίδια τακτική αναμένεται να κινηθούν και οι υπουργοί της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ο καθένας τις δράσεις που έχει κάνει έως τώρα και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση και ο προγραμματισμός του έργου τους από τον κ. Μητσοτάκη. Χθες, ο τελευταίος συνάντησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, σήμερα θα δει την αντίστοιχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα ακολουθήσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Άξονες σχεδίου
Όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη όλων των αξόνων του σχεδίου του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα: Η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η αύξηση των επιστροφών καθώς και η δημιουργία κλειστών δομών. Εδώ και περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όμως δεν υπήρξε συμφωνία και ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
«Δεν γινόταν να χαθεί άλλος χρόνος. Κι αυτό γιατί πρέπει να υπάρχουν οι κλειστές δομές σε λειτουργία το καλοκαίρι, για να αντιμετωπιστούν τυχόν αυξημένες ροές», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία με τις τοπικές αρχές αφορά πολλά άλλα ζητήματα πέρα από τις κλειστές δομές: το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», δηλαδή τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ζητήματα υποδομών, υγείας, εκπαίδευσης, προσλήψεων εντόπιου προσωπικού. Στο ερώτημα πότε θα κλείσουν οι σημερινές δομές, η απάντηση της κυβέρνησης είναι «μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές».
Σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι φοβάται αντιδράσεις από τους γαλάζιους βουλευτές των τοπικών κοινωνιών, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ότι η ΠΝΠ που εκδόθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, όπως προβλέπεται, εντός κάποιων ημερών. Κρίθηκε, ωστόσο, σκόπιμο, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, να προχωρήσει έτσι για λόγους ταχύτητας, διαφορετικά θα χάνονταν έξι κρίσιμοι μήνες.