Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «φαντάζεται τζούφιες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά μπορεί να είναι αυτή η πρώτη του αυταπάτη», άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νέο εκλογικό νόμο έκανε λόγο για «πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης» και τόνισε ότι χρειάζονται «προγραμματικές συγκλήσεις και όχι ευκαιριακές συμπράξεις. Να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος».
«Θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι τυχοδιωκτισμός και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας» επεσήμανε και προσέθεσε «στον εκλογικό νόμο λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Στις εκλογές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Και τότε όλοι αυτοί οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ».
Κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα δικά του μέτρα. Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ που θεωρεί ότι μπορεί να συγκεντρώσει γύρω στο 36,5%». Σημείωσε δε -απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα- πως «ο εκλογικός νόμος απαντά στις δικές σας φοβίες. Θα τον ακυρώσει στην πράξη ο λαός με την ψήφο του».
Μιλώντας στην Ολομέλεια η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και οι απειλές του Τ. Ερντογάν ξεπερνούν κάθε όριο και προηγούμενο. Για να τονίσει πως «θα συμφωνούσα ότι χρειάζεται ψυχραιμία. Αλλά ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός και να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις. Επιβάλλεται να κινηθεί η κυβέρνηση».
Σχετικά με τη Λιβύη επεσήμανε πως «πολιτική λύση χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει» και απευθυνόμενη στην κυβερνητική πλευρά είπε «κάτι αρχίσατε να ψελλίζετε. Πείτε το δυνατά. Να γνωρίζουν όλοι πως αν η Τουρκία απλώσει το δάχτυλο, θα χάσει το χέρι. Έχετε καθυστερήσει να διαμορφώσετε γραμμή για τα ζητήματα αυτά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα. «Το μεταναστευτικό τείνει να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία» σημείωσε, για να προσθέσει «το ζήτημα αφορά το σύνολο της Ε.Ε. Να πάρετε πρωτοβουλίες. Και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε αποφάσεις, ναι, να το κάνουμε».