Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ως άλλος αφέτης, έδωσε το… λάκτισμα για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του εκλεκτού του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία (13 Φεβρουαρίου) είναι ανοιχτό… Έχει την πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομα στο χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών, όποτε κρίνει ο ίδιος σκόπιμο».
Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με την ονοματολογία εκ των πραγμάτων να εντείνεται, όπως άλλωστε και η στιγμή που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δημοσιοποιήσει την επιλογή του. Κάποιοι θεωρούν ως πιθανή μέρα την προσεχή Τρίτη, όταν και θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μια πολύ καλή αφορμή για τον πρωθυπουργό να «ανοίξει τα χαρτιά» του ενώπιον των βουλευτών του.
Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το πρόσωπο που θα βρεθεί στο ύπατο αξίωμα κατά τα επόμενα χρόνια, με διάφορα ονόματα να… ρίχνονται στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, άλλα σε έκφραση της επιθυμίας ορισμένων, άλλα προκειμένου να «καούν», ενώ υπάρχουν και τα ονόματα που κατά καιρούς λέγονται εν είδει δημοσκόπησης, για να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας στο άκουσμά τους και να ακολουθήσουν οι περαιτέρω κινήσεις. Αυτό το όνομα που δείχνει να απομακρύνεται είναι του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανανέωσης της παραμονής του στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνήσει στο όνομά του (το πιο πιθανό σενάριο), ο ίδιος δεν προτίθεται να διεκδικήσει μέχρι τέλους την Προεδρία, μόνο με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φήμες για προτεινόμενο πρόεδρο προεχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τρία από τα ονόματα που κυκλοφορούν έντονα να είναι της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Για τις δύο πρώτες, σε αντίθεση με την αντίδραση της γαλάζιας βάσης, έχει ταχθεί θετικά η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν ενστάσεις κυρίως καραμανλικά στελέχη από την κυβερνώσα παράταξη.
Τα του... οίκου του
Στο τραπέζι βρίσκονται και τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και Τάσου Γιαννίτση, του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και των κορυφαίων δικαστικών Βασίλη Σκουρή, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προέδρου του ΣτΕ. Από τη Νέα Δημοκρατία τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα, πρόταση του κόμματος το 2015, και πάλι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να φροντίσει τα του… οίκου του, τόσο σε επίπεδο υπουργικό όσο και σε κοινοβουλευτικό. Σήμερα, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο συναντήσεων με όλους τους υπουργούς του, προκειμένου να αξιολογηθούν για τα πεπραγμένα τους και να μπουν οι στόχοι και ο σχεδιασμός για το νέο εξάμηνο. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει αύριο του υπουργείου Εργασίας και την Τρίτη του υπουργείου Παιδείας.
Όσον αφορά τους γαλάζιους βουλευτές, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Τρίτης, ανάμεσα στα άλλα, δόθηκε έμφαση στο προσφυγικό, με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να είναι έντονες και στα εθνικά θέματα, με φόντο και τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου η χώρα μας δεν προσκλήθηκε. «Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε αλλά, παράλληλα, προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, για να ακολουθήσει πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα.