Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ξεκινά σήμερα στη Βουλή, με το σχετικό νομοσχέδιο να εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή και να ακολουθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια στις 22 του μήνα. Πάντως η κυβερνητική πρόταση δεν βρίσκει ευρύτερη αποδοχή και έτσι το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη- και όχι την επόμενη - εκλογική αναμέτρηση.
Τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο έχουν απορρίψει- για διαφορετικούς λόγους- όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δεν έχει ακόμα απαντήσει. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν τα 200 “ναι” που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο σχεδιασμός είναι- όποτε προκηρυχτούν εκλογές - να “καεί” η απλή αναλογική με διπλές κάλπες. Πάντως ο Πρωθυπουργός επανέλαβε προχθές πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα σταθερότητας στην επενδυτική κοινότητα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κλιμακωτή “πριμοδότηση” για το κόμμα, που θα κόψει πρώτο το .. νήμα στις εκλογές. Το “μπόνους” ξεκινά από τις 20 έδρες σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 25% και αυξάνεται ώστε να φτάσει σταδιακά τις 50 έδρες για ποσοστό 40%.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες πως “στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα”.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κατηγορηματικά αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε είχε ψηφίσει την απλή αναλογική. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση πως “έχει αλλεργία στην απλή αναλογική” και επεσήμανε πως “αλίμονο αν φοβόμαστε τη βούληση των πολιτών”.
“Οχι” λέει και το Κίνημα Αλλαγής, που διαφωνεί με το ύψος του μπόνους στο πρώτο κόμμα (είχε ζητήσει να μην ξεπερνά τις 35 έδρες). Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στο συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “ανοίγει τον ασκό του Αιόλου”. Εξαπολύοντας βέλη στη Νέα Δημοκρατία επεσήμανε πως “συνεχίζει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού” και μίλησε για “μία λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει το λαό”.
Με τη “γαλάζια” πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ , ενώ καταψηφίζει και το ΜέΡΑ25. Στην επιτροπή της Βουλής αναμένεται να δοθεί μία πρόγευση της στάσης που τελικά θα ακολουθήσει η Ελληνική Λύση στην ψηφοφορία.
Όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής. Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση την Πέμπτη και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα γίνει τη Δευτέρα. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 22 του μήνα και το πιθανότερο είναι η ψηφοφορία να γίνει στις 23 (ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα πάρουν το λόγο).