Σε αναζήτηση κλίματος συναίνεσης και ομοψυχίας, τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μία μέρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.
Πρόθεσή του, όπως έχει προαναγγείλει, είναι να κοινοποιήσει στην αντιπολίτευση τα αποτελέσματα της επίσκεψής του και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση «για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μόλις έκλεισε ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε -μεταξύ άλλων- η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed και η πενταμερής σύσκεψη του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς θα γίνουν στο γραφείο του στη Βουλή. Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, λόγω απουσίας του σήμερα στο εξωτερικό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του υπερατλαντικού ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και μολονότι τα όποια συμπεράσματα σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται να φαίνονται με το πέρασμα του χρόνου, το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά ότι ο βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής επετεύχθη. Αυτό αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης και στους αρχηγούς, εστιάζοντας σε τρία σημεία:
- Θα επισημάνει ότι επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, που είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
- Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, θα σημειώσει ότι επιβεβαιώθηκε και στην Ουάσιγκτον πως γυρίζει σελίδα, ενώ θα επικαλεστεί και το προσκλητήριο του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας.
- Για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πει στους αρχηγούς ότι πλέον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την ίδια, πλήρη εικόνα που έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης το συγκεκριμένο ταξίδι αποτυπώνεται και στον χαιρετισμό του προς τους ομογενείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης: «Η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ως σοβαροί παίκτες της περιοχής, ως λύση του προβλήματος και όχι ως μέρος αυτού. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις διαφορές μας με την Τουρκία», τόνισε.
«Ακούγεται με προσοχή»
Συνεργάτης του πρωθυπουργού παραπέμπει εξάλλου στα θερμά λόγια των Αμερικανών αξιωματούχων κάθε επιπέδου: από τον Λευκό Οίκο ως το State Department και το Κογκρέσο, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς καθώς και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο, ερμηνεύοντάς τα ως «ηχηρή απόδειξη πως η Ελλάδα δεν έχει πια τον ρόλο του κομπάρσου, αλλά έχει λόγο για όλα τα θέματα και ακούγεται με προσοχή απ’ όλους».
Στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν ήταν το ίδιο «θερμός» και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, η ίδια πηγή υπογραμμίζει τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες κινούνται ανέκαθεν οι πρόεδροι των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας τους. Πάντως, όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας, ο κ. Τραμπ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, άκουσε με προσοχή τα δεδομένα που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός και φάνηκε να αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματική διάσταση των γεγονότων.
Πέραν των εθνικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ δεν είναι στις προθέσεις του να συζητήσει σήμερα το θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (στον ΑΝΤ1), «κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να θέσουν όποιο θέμα θέλουν... Εξάλλου, πλέον είναι κοντά η συνταγματική προθεσμία. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού».