Την αισιοδοξία της για τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εξέφρασε χθες η διοίκηση της ΕΧΑΕ, καθώς με αφορμή το νέο λογότυπο της εταιρείας, σκιαγραφήθηκε η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί κατά τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της EΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε πως μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί και τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, με παραδείγματα την καλύτερη λειτουργία, την εταιρική διακυβέρνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εξωστρεφή προσανατολισμό και το νέο κανονισμό για την Κύρια Αγορά.
«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καθώς βρισκόμαστε κοντά σε μια ιστορική ευκαιρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο Γιώργος Χαντζηνικολάου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧAΕ Γιάννος Κοντόπουλος (φωτ.) αναφέρθηκαν σε μια σειρά βελτιωτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα αυτών το ΧΑ βρίσκεται σήμερα στη λίστα παρακολούθησης (watching list) δύο μεγάλων διεθνών οίκων (Dow Jones, FTSE Russel).
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 90% (από τα 74 στα 140 εκατ. ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατά 54% (από τα 66 στα 103 δισ. ευρώ). Μέσα στο 2024 τα placements διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία είχαμε 14 νέες εισαγωγές εταιρειών και δύο μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά.
«Η μετάταξή μας στις αναπτυγμένες αγορές αποτελεί βασικό μας στόχο, αλλά όχι αυτοσκοπό. Τις βελτιωτικές κινήσεις θα τις κάναμε έτσι κι αλλιώς. Το φάσμα των αναπτυγμένων αγορών είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό των αναπτυσσόμενων», υποστήριξε ο Γιάννος Κοντόπουλος.
Τα «μαξιλαράκια» του ΧΑ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιάννος Κοντόπουλος σημείωσε πως δεν μπορεί εύκολα να προβλέψει κάποιος το πώς θα εξελιχθούν οι αγορές το 2025, λόγω μιας σειράς αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, αναφέρθηκε στα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα της ελληνικής αγοράς (εταιρικά κέρδη στα υψηλά της τελευταίας 15ετίας, καλύτερη πορεία του ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρώπη), για να συμπληρώσει πως το ΧΑ διαθέτει επιπλέον κάποια «μαξιλαράκια» σε περίπτωση που οι αγορές σκοντάψουν για ένα διάστημα του 2025.
Σε αυτά περιέλαβε το χαμηλό ποσοστό δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το μικρότερο κόστος εργασίας σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.
Η κυβερνητική πολιτική
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αναφέρθηκε σε μια σειρά βελτιωτικών κινήσεων που έγιναν κατά την τελευταία πενταετία, εστιάζοντας στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στις μειώσεις φόρων, στο θεσμικό πλαίσιο για τη δεύτερη ευκαιρία, αλλά και σε πλήθος μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση, την επικουρική ασφάλιση και πολλούς άλλους τομείς.
Από εδώ και πέρα, συνέχισε ο Αλέξης Πατέλης, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την κεφαλαιαγορά ανέφερε μεταξύ άλλων: α) Το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2025
β) Την εκτίμησή του πως το εγχείρημα της μετάταξης στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές είναι προς όφελος του ΧΑ και της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γ) Η Ελλάδα είναι υπέρ του σχεδίου Ντράγκι στο σύνολό του και υπέρ της ολοκλήρωσης της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
«Μας ωφέλησε το ΧΑ»
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζανετάκης τόνισε πως ο θεσμός του χρηματιστηρίου συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη του ομίλου, μέσα από την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας και συστημάτων που ήταν απαραίτητα, αλλά και μέσα από την εξωστρέφεια που ακολουθήθηκε.
Όλα αυτά, εκτός των άλλων, συνέβαλαν στον τρόπο που έβλεπαν τον όμιλο στο εξωτερικό και στην ομαλή χρηματοδότηση των εργασιών του ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία.
Τέλος, ο Πέτρος Τζανετάκης τόνισε και τη σημασία της χρηματιστηριακής αγοράς των εταιρικών ομολόγων.