«Ποδαρικό με το δεξί» για τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς είναι οι πρώτες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που το 2024 είναι ήδη σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.
Η άνοδος δείχνει ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη χρονιά από εκεί που σταμάτησε το 2023. Η Eurobank, η πρώτη τράπεζα που επέστρεψε πλήρως σε ιδιωτικά χέρια, είναι με βραχεία κεφαλή η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στα 6,37 δισ. ευρώ, έναντι 6,35 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
Οι τίτλοι της Eurobank τελούν υπό διαπραγμάτευση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με 0,76 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος, με discount 12% σε σχέση με τους ομολόγους της στη Νότια Ευρώπη και με premium 13% σε σχέση με τους ομολόγους της στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη με 0,79 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος, τον οποίο όμως συνδυάζει με τον υψηλότερο δείκτη CET1, τον μικρότερο δείκτη NPEs, συνδυασμένο με την υψηλότερη κάλυψη στον κλάδο.
H μέση τιμή των αναλυτών για τη μετοχή της Eurobank, βάσει της Factset, είναι τα 2,23 ευρώ, με ανοδικό περιθώριο στο 30% και μέση σύσταση «αγορά».
Για την Εθνική Τράπεζα, η μέση τιμή των αναλυτών για το 2024 τοποθετείται στα 7,92 ευρώ από δέκα αναλυτές, με περιθώριο ανόδου 14,4% και επίσης σύσταση «αγορά».
Οι δύο τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με πολλαπλασιαστές κερδών 5,7 φορές για τη Eurobank και 6,2-6,7 φορές για την Εθνική Τράπεζα την περίοδο 2024-2025. Οι μερισματικές αποδόσεις των δύο τραπεζών για τη διετία εκτιμώνται σε 4,1% και 4,6% για τη Eurobank και 4,7% και 5,1% για την ΕΤΕ, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επαναγορά μετοχών που κάποια στιγμή θα λάβει χώρα.
Η τεχνική εικόνα και των δύο τραπεζών είναι ξεκάθαρα ανοδική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε ημερήσιο χρονικό ορίζοντα και επί της ουσίας δίνουν τον τόνο τόσο στον τραπεζικό δείκτη όσο και στην ευρύτερη αγορά. Το μόνο ερώτημα είναι αν η Εθνική Τράπεζα «αξίζει» να έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ή όχι από τη μετοχή της Eurobank, καθώς η τελευταία είναι το «αφεντικό» σε όρους κεφαλαιοποίησης εδώ και πέντε χρόνια περίπου από τις τραπεζικές μετοχές.
Ειδικά για τη μετοχή τη Eurobank, σε μια πιο βραχυπρόθεσμη ματιά, η μετοχή βρήκε στήριξη στην περιοχή του 1,35-1,37 ευρώ τον Οκτώβριο και πλέον ο τίτλος της προσπαθεί να διασπάσει την τεχνική αντίσταση στα πέριξ του 1,70-1,72 ευρώ, η οποία εκτός από ψυχολογικό όριο είναι και Fibonacci επίπεδο.
Η αγορά, σε συνδυασμό με την τιμή του 1,80 ευρώ που δέχθηκε να πληρώσει η διοίκηση της Eurobank για να αγοράσει το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ, εκτιμά ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν ελκυστικά και σύντομα θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμη στήριξη για τη μετοχή. Στη συνέχεια της ανοδικής κίνησης, μετά το 1,72 ευρώ και το 1,80 ευρώ, η μετοχή έχει ως αντίσταση τα 2,20 ευρώ και τα αργότερα τα 2,65 ευρώ.
Για μετοχή της Eθνικής Τράπεζας, το επιτυχημένο placement των μετοχών του ΤΧΣ απελευθέρωσε πλήρως τον τίτλο από τον φόβο του stock overhang, ενώ η ζήτηση των ξένων διαχειριστών αποκάλυψε το appetite των ξενών διαχειριστών για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Η Εθνική Τράπεζα, σε μια πιο μεσοπρόθεσμη ματιά, αν μπορέσει να «κάνει πάτωμα» τα 7 ευρώ που είναι το 61,8% Fibonacci, βάζει «πλώρη» για τα 10 ευρώ. Η μετοχή βρήκε στήριξη στην περιοχή του 4,90-5 ευρώ τον Οκτώβριο και πλέον ο τίτλος της προσπαθεί να διασπάσει μια τεχνική αντίσταση, η οποία εκτός από ψυχολογικό όριο είναι και Fibonacci επίπεδο.
Στη συνέχεια της ανοδικής κίνησης, μετά τα 7 ευρώ ανά μετοχή, ο τίτλος έχει ως αντίσταση τα 8,20 ευρώ και αργότερα τα 9,4 ευρώ.
* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.