Παρότι οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν παρουσιάσει αλματώδη άνοδο κατά την τελευταία πενταετία, η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ προβλέπεται να διατηρηθεί το 2024 σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και την απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών κρατικών χρεογράφων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 112% την τελευταία πενταετία, πλην όμως όλα δείχνουν πως η μέση μερισματική απόδοση θα διατηρηθεί και φέτος σε σαφώς υψηλά επίπεδα. Με την τρέχουσα συνολική χρηματιστηριακή αξία να κυμαίνεται 91,2 δισ. ευρώ, οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών το 2023 προσέγγισαν τα 3 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μια μέση απόδοση της τάξεως του 3,3%.
Επιπρόσθετα, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι χρηματικές διανομές θα σημειώσουν νέα άνοδο τη φετινή χρονιά, καθώς:
- Για πρώτη φορά μετά το 2009 οι συστημικές τράπεζες θα στείλουν φέτος τους μετόχους τους στο ταμείο. Με τα αθροιστικά τους κέρδη για το 2023 να εκτιμώνται κοντά στα 4 δισ. ευρώ, οι αναλυτές εκτιμούν πως το αθροιστικό μέρισμα που θα διανείμουν, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Μέρισμα θα δώσει επίσης και η Optima Bank, η οποία εισήλθε στο ΧΑ το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.
- Στα blue chips που θα ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από πολλά χρόνια συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ. H Αεροπορία Αιγαίου θα επανέλθει και αυτή στην εποχή των μερισμάτων, για πρώτη χρονιά μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19. Περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με πέρυσι έχει δηλώσει ότι θα μοιράσει και η Hellenic Energy. Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει φέτος σε χρηματική διανομή και η Ελλάκτωρ, μετά τις πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων και τη ρευστότητα που έχει αντλήσει.
Τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες; Αν και απομένουν κάποιοι μήνες μέχρις ότου τα διοικητικά τους συμβούλια να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές εισηγμένες όλων των μεγεθών έκλεισαν το 2023 με αυξημένη ή παρόμοια κερδοφορία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση και δεν θα εξέπλητταν κανέναν, αν προχωρούσαν φέτος σε ίδιες ή και υψηλότερες χρηματικές διανομές σε σύγκριση με πέρυσι.
Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Coca-Cola HBC, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Cenergy, η Autohellas, η Μοτοδυναμική, o ΟΛΠ, η Epsilon Net, η Entersoft, η Sarantis, η Ideal, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και πολλές άλλες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, μια συνολική χρηματική διανομή κοντά στα 4 δισ. ευρώ δεν θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη, στον βαθμό που δεν θα δούμε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις είτε στο οικονομικό είτε στο γεωπολιτικό μέτωπο.
Μια τέτοια επίδοση θα οδηγούσε το ΧΑ σε μια μέση μερισματική απόδοση του 4,3%, η οποία υπερβαίνει σαφώς το yield με το οποίο διαπραγματεύονται τα δεκαετούς διάρκειας ελληνικά κρατικά ομόλογα στις αγορές. Είναι προφανές πως μια τέτοια μερισματική απόδοση είναι σαφώς υψηλότερη από τα προσφερόμενα τραπεζικά καταθετικά επιτόκια, τα οποία προβλέπεται να υποχωρήσουν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά.