Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα διαμορφωθεί στις 1.325 μονάδες στο τέλος του 2024, επιδεικνύοντας άνοδο της τάξεως του 10% ή +19% σε σχετικούς όρους δολαρίου, συνδυασμένη με μια πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της τάξεως του 6%.
Στην ετήσια στρατηγική για τις αναδυόμενες αγορές, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι αναδυόμενες χώρες (ΕΜ) αντιμετωπίζουν παρόμοιες μακροοικονομικές προκλήσεις με τις ΗΠΑ και τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές (DM). Ο δείκτης-βαρόμετρο των αναδυόμενων αγορών MSCI EM περιλαμβάνει 24 δείκτες χωρών και καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστή μακροοικονομική έκθεση, προκλήσεις και ευκαιρίες.
«Η έκθεση σε μετοχές EM έχει προσφέρει εξαιρετικά παρόμοιες αποδόσεις με τις αντίστοιχες των DM ex USA κατά την τελευταία πενταετία. Η πρόκληση της "μεγάλης εικόνας" για τις παγκόσμιες μετοχές είναι κοινή για τις περισσότερες DM και EM: τα επιτόκια παραμένουν εμπόδιο για υψηλότερες αποτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ο απαραίτητος μοχλός για τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών. Κατά συνέπεια, προβλέπουμε ότι ο MSCI EM θα αυξηθεί κατά 9% στα 1.050 σε 12 μήνες, σύμφωνα με τους περισσότερους ομολόγους του DM (που κυμαίνονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με +7% και +8%, αντίστοιχα, έως την Ιαπωνία με +13%).
Για τον εγχώριο βασικό χρηματιστηριακή δείκτη, η πρόβλεψη του αμερικανικού οίκου είναι ότι η αποτίμηση των μετοχών του, βάσει του πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη P/E, για το επόμενο δωδεκάμηνο υπολογίζεται σε 6,8 φορές, λίγο κάτω από την αποτίμηση των 7 φορών, που θεωρεί δίκαιη. Η μεγάλη ανατροπή στις προβλέψεις της Goldman Sachs είναι η εκτίμησή της για την πορεία της ανάπτυξης επί των κερδών ανά μετοχή, όπου η αγορά προβλέπει μηδενική ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση κατά 8% των κερδών ανά μετοχή για το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Οι δωδεκάμηνες προβλέψεις μας για τις αναδυόμενες αγορές, τις περιφέρειες και τα συγκριτικά στοιχεία των ανεπτυγμένων αγορών υποδηλώνουν ένα ακόμη έτος μεγάλης διασποράς μεταξύ των περιφερειών: προβλέπουμε ότι οι ασιατικές αναδυόμενες αγορές θα αυξηθούν κατά 14%, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά 9% και η Λατινική Αμερική μόλις κατά 5% (στο ίδιο επίπεδο με τις τρέχουσες αποδόσεις των ΗΠΑ σε μετρητά). Ο βασικός στόχος μας για τον δείκτη MSCI EM (+9%) βρίσκεται ακριβώς στη μέση των στόχων μας για τις ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίοι εκτείνονται από τις ΗΠΑ (+7%) και την Ευρώπη (+8%) έως την Ιαπωνία (+13%).
Οι ΗΠΑ προχωρούν σε ήπια προσγείωση, ενώ οι ΕΜ περιμένουν την «απογείωση των EPS»
«Ο S&P 500 παρήγαγε ετήσια αύξηση των EPS κατά 7% την τελευταία δεκαετία, αλλά τα EPS του MSCI EM μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2% (τα EPS των DM ex-USA αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως). Υπήρξαν αρκετοί μίνι κύκλοι στην πορεία, με την αδυναμία του συναλλαγματικού ισοζυγίου των ΕΜ και την αποδυνάμωση των μετοχών να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ‘άνευρη’ αύξηση των EPS. Οι προβλέψεις μας υποδεικνύουν ανάκαμψη των EPS το 2024 κατά 13% (το ήμισυ της αύξησης των EPS κατά 27% του 2017 και λιγότερο από το 16% που καταγράφηκε το 2021)», προβλέπει η τράπεζα.
«Ελλείψει σημαντικής αναπτυξιακής ανάκαμψης, οι στρατηγικές περιστροφής και αξίας τείνουν να αναδεικνύουν τις καλύτερες επιλογές. Για τις περιοχές των EM υποδεικνύει ότι o MSCI China, η Βόρεια Ασία και η EM Europe και η Νότια Αφρική ξεχωρίζουν ως οι περιοχές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες απόδοσης προς το 2024 (ενώ η MENA και η Λατινική Αμερική προέρχονται σε γενικές γραμμές από δύο χρόνια υπεραπόδοσης ήδη). Συνεχίζουμε να βλέπουμε περαιτέρω δυνατότητες υπεραπόδοσης στον MSCI China λόγω της υποστηρικτικής πολιτικής και των καλύτερων στοιχείων για την ανάπτυξη. Εντός της Βόρειας Ασίας, προτιμούμε την Κορέα δεδομένης της ευρύτερης έκθεσης στον παγκόσμιο κύκλο.
Η Λατινική Αμερική προσφέρει μια σειρά από εκθέσεις ευαίσθητες στα επιτόκια και το Μεξικό ξεχωρίζει (μετά την πρόσφατη υποαπόδοση) ως μια αγορά που είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την επέκταση του κύκλου στις ΗΠΑ, καθώς και από το ενδεχόμενο περικοπών στα μέσα του κύκλου. Η Νότια Αφρική είναι μια άλλη αγορά που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα τοπικά επιτόκια και έχει υποαποδώσει σημαντικά το 2023 (-19% έναντι του EM ex-China), καθιστώντας την κορυφαία υποψήφια για εναλλαγή. Εντός της Ασίας S&SE, η Ινδία συνεχίζει να παρέχει σταθερή αύξηση των EPS (+15% φέτος) και θα πρέπει να προσφέρει μια σχετικά "ασφαλή" επένδυση το 2024, με μέτριες δυνατότητες υπεραπόδοσης.
Τέλος, η MENA έχει σημειώσει τις ισχυρότερες αποδόσεις σε όλες τις περιοχές της ΕΜ τα τελευταία τρία χρόνια και οι τρέχουσες αποτιμήσεις από πάνω προς τα κάτω φαίνονται πλούσιες -η Αίγυπτος ξεχωρίζει ως μια αγορά που μπορεί να επωφεληθεί από την κορύφωση των παγκόσμιων επιτοκίων περισσότερο από ό,τι οι περιφερειακές ομοειδείς της», καταλήγει η Goldman Sachs.