Η αμερικανική τράπεζα Citi επιμένει στις μακροχρόνιες τοποθετήσεις (long) στα ελληνικά ομόλογα, ενώ στον αντίποδα η JP Morgan συστήνει ουδετερότητα (neutral), μέχρις ότου τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρυνθούν εκ νέου.
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (GGBs) συνέχισαν να μειώνονται αυτή την εβδομάδα, μετά τις εκλογές της Κυριακής που έδωσαν μια μονοκομματική πλειοψηφία στην εν ενεργεία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (τρέχον spread με τα γερμανικά ομόλογα 122 μ.β.).
Η Moody's έχει ήδη χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα ως πιστωτικά θετικό για την αξιολόγηση της χώρας. Αναμένουμε συνέχιση της περαιτέρω σύσφιξης των αποδόσεων και των spreads, αλλά με πιο σταδιακό ρυθμό, καθώς πλησιάζουν οι αξιολογήσεις από την S&P την 20ή Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οίκοι έχουν την Ελλάδα στην υψηλότερη βαθμίδα αμέσως χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (sub-IG) και απαιτούνται αναβαθμίσεις και από τους δύο για την πρώτη σημαντική ένταξη στον δείκτη ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας (IG).
Περαιτέρω, η πίεση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, με τις προβλέψεις μας να δείχνουν μόλις 1 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο (σε μικρές δόσεις σε τέσσερις δημοπρασίες). Ως εκ τούτου, διατηρούμε τη θέση ότι η σχέση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο πορτογαλικό (10yr GGB-PGB) θα «σφίξει» (το trade ξεκίνησε στις 70 μ.β. στις 15 Ιουνίου, τρέχον spread στις 52 μ.β. και ο στόχος στις 40 μ.β.), ενθαρρυμένοι επίσης από τη θετική μεταφορά τους.
H JPMorgan, από την πλευρά της, αναμένει την επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του 2023 αλλά τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικά στα επίπεδα που είναι διαπραγματεύσιμα πλέον, μετά την πρόσφατη απότομη κίνηση σύσφιξης από τις εκλογές του Μαΐου και έπειτα.
«Διατηρούμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά με στενότερα spreads από την Ιταλία, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023», επισημαίνει η τράπεζα.
«Με τα ελληνικά ομόλογα να είναι διαπραγματεύσιμα τώρα με μικρότερες αποδόσεις από την Ιταλία και επίσης σταθερά σε σχέση με την Κύπρο, πιστεύουμε ότι η αγορά ήδη τιμολογεί την πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα στο εγγύς μέλλον. Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι για αυξημένες θέσεις (overweight) στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η αποτίμηση δεν είναι ελκυστική. Ωστόσο, θα επιδιώξουμε να εισέλθουμε σε αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, σε οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων έναντι των άλλων χωρών», αναφέρει η JPMorgan.
Η άποψή της είναι θέση πώλησης (short) στα ομόλογα της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας και αυξημένες θέσεις σε Ελλάδα έναντι Ιταλίας σε τυχόν διεύρυνση του spread.