Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα του 2023 των εισηγμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Είναι εμφανές ότι αρκετές εταιρείες και όμιλοι αυτής της κατηγορίας έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά στα οικονομικά τους μεγέθη και συνεχίζουν να ευνοούνται από μια σειρά δεδομένων όπως ο πληθωρισμός, η μεγέθυνση της οικονομίας και της κατανάλωσης αλλά και η αύξηση του τουρισμού.
Θετική εντύπωση προκάλεσαν οι ισχυρές επιδόσεις πολλών παραγωγικών ομίλων όπως της Mytilineos, της Titan International, της Aegean Airlines, της Cenergy, της Fourlis, της AustriaCardΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της Πετρόπουλος αλλά και των εταιρειών utilities όπως π.χ. η ΔEΗ.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον λειτουργίας, ο όμιλος της Mytilineos μπόρεσε να ξεχωρίσει και να αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά της κέρδη στα 225 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ ή +73% σε σχέση με το 2022, παρότι η αύξηση στα έσοδα ήταν της τάξεως του 30%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο, ο όμιλος ξεπέρασε σημαντικά τις ήδη ιδιαίτερα αυξημένες περσινές οικονομικές του επιδόσεις, με κύκλο εργασιών 1.358 εκατ. και καθαρά κέρδη 143 εκατ. ευρώ, προδιαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη οικονομική χρήση και φέτος.
Άξια μνείας είναι και η Titan International, που από τη δική της πλευρά μπόρεσε να ανταποκριθεί με επιδόσεις σε επίπεδα-ρεκόρ τόσο στο περιθώριο EBITDA, το οποίο προσέγγισε το 18%, διατηρώντας την αναπτυξιακή πορεία στις πωλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο για την εταιρεία επίσης ξεκίνησε με σημαντική αύξηση κερδοφορίας και θετική δυναμική. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 29%, το EBITDA κατά 131% (στα 107,1 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά φόρων στα 44,3 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η ΔEΗ μπόρεσε να επιστρέψει από ζημιές σε κέρδη (turnaround story) και να ξεχωρίσει στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Παρά τη μείωση των εσόδων κατά 11% στα 1.992 εκατ. ευρώ (-11%), τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 280,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65%, ενώ στα καθαρά κέρδη υπήρξε σημαντική αλλαγή ρότας με κέρδη 51,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 185,7 εκατ. ευρώ.
Σχετικά σταθερές οι επιδόσεις που κατέγραψε ο όμιλος του ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνει οριακή μείωση εσόδων κατά 2% και αύξηση καθαρών κερδών από τα 135,3 εκατ. ευρώ από 129,4 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο στα λειτουργικά κέρδη οι επιδόσεις έμειναν στάσιμες περίπου στα 322 εκατ. ευρώ.
Σημαντική επίδοση μπόρεσε να επιτύχει και η ΟΠΑΠ στα καθαρά της κέρδη. Τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν ισόποσα με τις πωλήσεις κατά 37%, από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming 16% περίπου αλλά το θετικό στα καθαρά της κέρδη ήταν υψηλότερο σε +34% στα 118 εκατ. ευρώ.
Η Cenergy Holdings επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται με τα έσοδα να προσεγγίζουν τα 381 εκατ. ευρώ +27, τα EBITDA στα 44 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 15,4 εκατ. ευρώ με +60%.
Για την Κρι Κρι, το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ ανοδικό σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα έσοδα να αυξάνονται σημαντικά κατά 49% στα 45,9 εκατ. ευρώ από 30,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα EBITDA της Κρι Κρι ήταν αυξημένα κατά 1.538% (!) αφού η οριακή επίδοση του 2022 σε 0,6 εκατ. ευρώ συγκρίνεται με τα 9,7 εκατ. ευρώ αυτού του τριμήνου. Επίσης, τα καθαρά κέρδη «εκτοξεύτηκαν» με 1.575%, καθώς από 0,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος διαμορφώθηκαν σε 6,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Fourlis βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργική επίδοσή της, περνώντας σε θετικό έδαφος στα 2,6 εκατ. ευρώ αλλά στην τελική γραμμή παρέμεινε με ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ. Για την Aegean Airlines, επίσης στα EBITDA έγινε σημαντικό turnaround με +19,3 εκατ. ευρώ στο φετινό πρώτο τρίμηνο έναντι ζημιών 16,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην τελική γραμμή, ωστόσο, το αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, καθώς το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο με -14,4 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 38,5 εκατ. ευρώ για το 2022.