Πολύ σημαντική πληροφορία για τους επενδυτές δεν αποτελεί μόνο το ύψος της χρηματικής διανομής (μερίσματος ή/και επιστροφής κεφαλαίου) στην οποία προχωρεί μια εισηγμένη εταιρεία προς τους μετόχους της, αλλά και το ποσοστό της συγκεκριμένης χρηματικής διανομής επί των καθαρών κερδών της προηγούμενης χρήσης (pay out ratio). Και αυτό γιατί το τμήμα των κερδών που παραμένει μέσα στην επιχείρηση και επανεπενδύεται αποτελεί ένα επιπλέον περιουσιακό στοιχείο του μετόχου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εισηγμένες θα πρέπει να μοιράσουν ως μέρισμα τουλάχιστον το 35% των καθαρών κερδών τους (σε επίπεδο μητρικής), εκτός εάν υπάρξουν αυξημένες πλειοψηφίες μετόχων που επιλέξουν τη μικρότερη ή και μηδενική διανομή.
Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους τη διανομή μικρού ή μεγάλου ποσοστού των ετήσιων κερδών τους, ανάλογα με:
- Το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τρέχουσα ρευστότητα του ομίλου.
- Το πόσο μικρές ή μεγάλες επενδύσεις σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια.
- Το ύψος των επιτοκίων και το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση.
- Τον συντελεστή ασφαλείας που επιθυμεί κάθε εταιρεία απέναντι σε ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους.
Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται 46 εισηγμένες που έχουν ήδη ανακοινώσει για φέτος τις μέχρι τώρα προθέσεις τους γύρω από τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν (ενδέχεται ορισμένες εξ αυτών να προχωρήσουν και σε πρόσθετες διανομές μέσα στη χρονιά), αλλά όχι εκείνες που θα διανείμουν μεν μέρισμα, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα το σχετικό ποσό.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι το μέσο ποσοστό διανομής επί των καθαρών κερδών του 2022 ανέρχεται στο 37,6%. Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τμήμα των περυσινών κερδών σε ορισμένες εταιρείες προήλθε από μη λειτουργικούς παράγοντες (π.χ. αύξηση στις εύλογες αξίες των ακινήτων, έκτακτα κέρδη), οπότε το ποσοστό διανομής επί των καθαρών λειτουργικών κερδών είναι κάπως υψηλότερο από το 37,6%, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται η γενικότερη εκτίμηση ότι η πλειονότητα των εταιρειών ακολούθησε συντηρητική πολιτική ενόψει των σχεδιαζόμενων επενδύσεων και της αύξησης των επιτοκίων.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι πως έχουμε χρηματικές διανομές που είτε υπερέβησαν το 100% των περυσινών καθαρών κερδών (π.χ. EXAE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΚΡΙ ΚΡΙ, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ), είτε έλαβαν χώρα παρά το ζημιογόνο λογιστικό αποτέλεσμα της χρήσης 2022 (π.χ. Intracom Holdings, Interlife).
Για μια καλύτερη αξιολόγηση του συγκεκριμένου δείκτη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τόσο στις εταιρείες ακινήτων (ανατιμήσεις εύλογων αξιών) όσο και σε άλλες εισηγμένες (π.χ. Fourlis, Πλαστικά Θράκης, Έλαστρον, Ίλυδα) υπήρξαν το 2022 μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, ενώ αντίθετα έκτακτα αρνητικά μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια παρατηρήθηκαν σε άλλες λογιστικές καταστάσεις, όπως π.χ. σε Coca-Cola HBC, ΟΛΠ και ΑS Company. Τέλος, στην περίπτωση της Medicon Hellas μέχρι τώρα αναφέρεται μόνο το ύψος του προμερίσματος που διανεμήθηκε μέσα στο 2023.