Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας έχουν λόγους να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, και μάλιστα τώρα. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης "ATHEX Digital Technology Forum", απαντώντας θετικά στα ερωτήματα του αν θα πρέπει μια εταιρεία να εισαχθεί σε ένα χρηματιστήριο, το αν αυτό θα είναι το ελληνικό και το πότε θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο Γιάννος Κοντόπουλος αιτιολόγησε την τοποθέτησή του με μια σειρά από επιχειρήματα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
- Το ΧΑ έχει μικρότερο απαιτούμενο χρόνο εισαγωγής και χαμηλότερο κόστος ένταξης σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα προσφέρει καθετοποιημένες υπηρεσίες στις εισηγμένες εταιρείες.
- Στο ΧΑ χρειάζεται χαμηλότερο όριο μεγέθους για μια εταιρεία προκειμένου να εισέλθει σε ένα δείκτη σε σχέση με πολλές άλλες χρηματιστηριακές αγορές.
- Η ελληνική αγορά διακρίνεται από μεγάλη ρευστότητα (βλέπε πολύ χαμηλότερο της μονάδας δείκτη τραπεζικών χορηγήσεων προς καταθέσεις, όταν οι τελευταίες αυξάνονται), και τα επόμενα χρόνια η εισαγωγή μιας εταιρείας στο ΧΑ θα συνοδευτεί από ένα περιβάλλον ανοδικού momentum στην εγχώρια οικονομία (εκτιμάται ότι η υπεραπόδοση που σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον).
Ειδικότερα για τις μετοχές τεχνολογίας του ΧΑ, ο Γιάννος Κοντόπουλος επισήμανε ότι: α) Από το 2010 έως σήμερα έχουν σημειώσει άνοδο 145% (έναντι Γενικού Δείκτη -45% κατά την ίδια χρονική περίοδο), β) Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα της εκτόξευσης των θεμελιωδών τους μεγεθών και γ) Το 2022 υπεραπέδωσαν έντονα έναντι των αντίστοιχων εταιρειών στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.
Ενδιαφέρον επίσης στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασαν οι τοποθετήσεις:
- Του Αλέξη Πατέλη (επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού) ότι το ΧΑ μετά από μια μακρά περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας έχει εισέλθει και πάλι σε πορεία ανάκαμψης, καθώς και για βελτίωση του κλίματος μέσα στο 2023 καθώς οι αγορές προβλέπουν τη λήψη επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη, έχουν να αποκομίσουν οφέλη οι εταιρείες τεχνολογίας που θα εισέλθουν στο ΧΑ.
- Του Χρίστου Δήμα (υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας) σχετικά με τα κυβερνητικά κίνητρα που δίδονται για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των startups και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Οι θέσεις των εισηγμένων
Σε σχετικό πάνελ της εκδήλωσης στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Epsilon Net Βασιλική Αναγνώστου, ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής συμφώνησαν πως για να εισέλθει στην Κύρια Αγορά μια εταιρεία πληροφορικής, θα πρέπει να διαθέτει το απαιτούμενο μέγεθος (διαφορετικά, προτιμότερο είναι να απευθυνθεί στην Εναλλακτική Αγορά), να έχει αποφασίσει συνειδητά ότι θέλει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδό και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.
Συμφώνησαν επίσης πως η ένταξη στη χρηματιστηριακή αγορά βοήθησε τις εταιρείες τους στην άντληση κάποιων κεφαλαίων που χρηματοδότησε τις επενδύσεις τους, αλλά και στον τρόπο διοίκησης-λειτουργίας των εταιρειών μέσω των κανόνων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτείται να τηρούνται.
Αποσπασματικά ωστόσο, τέθηκαν ζητήματα περιορισμένου βάθους της αγοράς ή επίσης συνεννοήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο τρόπος εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου να μην οδηγεί ορισμένες φορές σε υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.