Η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ' τρίμηνο έδειξε αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες του consensus, εξηγεί η Goldman Sachs.
Όλες οι χώρες, πλην τριών, παρουσίασαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με επικεφαλής την Ιταλία (+0,5%), την Πορτογαλία (+0,4%) και τη Λιθουανία (+0,4%). Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ είναι τώρα 2,1% πάνω από το προπανδημικό του επίπεδο.
«Καθαρά, τα σημερινά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις ανά χώρα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ήταν ισχυρότερα από τις προσδοκίες μας, ιδίως στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου τα στοιχεία για την οικονομία έρχονται σε έντονη αντίθεση με την εξασθένηση των δεικτών PMI και των δεικτών καταναλωτικού κλίματος. Τούτου λεχθέντος, η δραστηριότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει ήδη αρχίσει να αποδυναμώνεται και οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Κατά συνέπεια, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα μετριαστεί απότομα στο μέλλον, με αιχμή τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής», εξηγεί η Goldman Sachs.
Αναφορικά με την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό (flash inflation) του Οκτωβρίου, ο γενικός πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 73 μονάδες βάσης στο 10,66% ετησίως, σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες, εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,03% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις προσδοκίες. «Επικαιροποιούμε την πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ: αφήνουμε την πρόβλεψή μας για τον πυρήνα του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ σε γενικές γραμμές αμετάβλητη και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στο 5,0% σε ετήσια βάση μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά αναθεωρούμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας για τον γενικό πληθωρισμό και αναμένουμε τώρα μια κορύφωση στο 12,1% ετησίως τον Ιανουάριο», προβλέπει η τράπεζα.