Μετά τις υψηλές αποδόσεις των προηγούμενων ετών, σε αξιοσημείωτες απώλειες υποχρεώθηκαν κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο οι μεριδιούχοι των περισσότερων αμοιβαίων κεφαλαίων, λόγω των γενικότερων εξελίξεων που έλαβαν χώρα στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με τους φόβους για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους πίεσαν τις τιμές των μετοχών σε όλες τις αγορές (Ευρώπη, Αμερική, Αναπτυγμένες, Αναδυόμενες). Παράλληλα, η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών για απότομη άνοδο των επιτοκίων αύξησε τις αποδόσεις (yields) κρατικών και εταιρικών ομολόγων, επηρεάζοντας προς τα κάτω τις τιμές τους.
Τέλος, η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρέασε τις αποδόσεις όσων Αμοιβαίων Κεφαλαίων τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αναμενόμενο ήταν να καταγράψει απώλειες το σύνολο των κατηγοριών των αμοιβαίων κεφαλαίων, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα κάποια Α/Κ Ομολογιακά Διεθνή που τοποθετούνται σε δολαριακούς τίτλους.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη φετινή πτώση στις διακυμάνσεις που κατά καιρούς παρουσιάζουν οι αγορές, τονίζοντας πως οι επενδυτικές αποδόσεις κρίνονται σε βάθος χρόνου και πως -κάτω από προϋποθέσεις- η υποχώρηση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων ενδεχομένως να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε αγοραστικές ευκαιρίες.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά μόνο τα Α/Κ που απευθύνονται σε ατομικούς (όχι θεσμικούς) επενδυτές, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο του 2022 ήταν η παρακάτω:
- Μετοχικά Ελλάδας: Σε απώλειες μεταξύ του 7,97% και του 16,66% υποχρεώθηκαν και τα 32 Α/Κ της κατηγορίας, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει έντονη διάκριση υπέρ αυτών που εστιάζουν στη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, όπως συνέβαινε πολλές φορές κατά τα προηγούμενα χρόνια. Τις μικρότερες απώλειες υπέστησαν τα Α/Κ Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (-7,97%), Optima Ελληνικό (-8,64%), 3K Greek Value (-9,15%), Πειραιώς Μετοχικό (-9,43%), 3Κ Μετοχικό (-9,6%) και Δήλος Blue Chips (-10,38%).
- Ομολογιακά Ελλάδας: Το σύνολο των 21 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας υπέστη πτώση μεταξύ του 6,72% και του 21,38%. Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τα Interamerican LF Income Plus (-6,72%), Eurobank LF Income Plus (-6,9%) και Alpha Income Plus Ομολογιακό Classic (-7,43%).
- Μικτά: Και στην περίπτωση των Μικτών, τα 26 αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας είδαν την καθαρή αξία τους να υποχωρεί κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο από 1,64% έως 16,03%, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Τρίτων Μικτό (-1,64%), Alpha Συντηρητικό Ελληνικό Μικτό (-4,02%), Optima Greek Balanced (-4,25%) και Alpha Mellon (-5,06%).
- Funds Of Funds Μικτά: Απώλειες μεταξύ του 3,66% και του 14,75% είχαμε και για τα 22 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σχετικά μικρότερη κατέγραψαν τα Πειραιώς Low Volatility (-3,66%), Alpha Global Defense ESG (-5,05%), Eurobank και Interamerican Global Low (-7,5%) και Optima Global Selection (-7,87%).
- Funds Of Funds Μετοχικά: Και σε αυτή την κατηγορία, το σύνολο (12) των Α/Κ κατέγραψε πτώση, η οποία κυμάνθηκε από 11,91% έως 16,78%. Σχετικά καλύτερες ήταν οι επιδόσεις για τα Interamerican Global Megatrends (-11,91%), Δήλος Synthesis Best RED ESG (-12,22%) και το Πειραιώς Μετοχικό (-12,98%).
- Συνολική υποχώρηση τιμών είχαμε επίσης στα Μετοχικά Ανeπτυγμένων Αγορών (καλύτερες επιδόσεις για τα NN Μετοχικό -7,39% και Alpha Global Blue Chip -9,40%), στα Μετοχικά Διεθνή (μικρότερες απώλειες για τα 3Κ Μετοχικό Διεθνές -14,17% και Ypsilon Global Growth -15,88%), καθώς και στα Μετοχικά Ευρωζώνης (σχετικά καλύτερα πήγε το Ευρωπαϊκή Πίστη European Value με -13,23%).
- Αντίθετα, υπήρξαν αρκετά Α/Κ από την κατηγορία Ομολογιακά Διεθνή, τα οποία κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη εκμεταλλευόμενα την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, όπως πχ τα Δήλος Δολαριακό (+11,65%), Eurobank GF Dollar Plus (+10,86%) και Piraeus Invest Enhanced Liquidity USD Fund Retail (+10,62%).
- Τέλος, κέρδη σημείωσε το Α/Κ ΝΝ Εμπορευματικών Αξιών (εκμεταλλευόμενο την ανοδική πορεία των commodities) αποφέροντας 16,1% στους μεριδιούχους του.
ΥΓ1: Υπάρχουν Α/Κ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ επίσης υπήρξαν και συγχωνεύσεις Α/Κ κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου. Οι εξελίξεις αυτές πιθανόν να έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις στην κατάταξη των Α/Κ, ανάλογα με την απόδοσή τους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
ΥΓ2: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.
ΥΓ3: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
ΥΓ4: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.
* Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ένωση Θεσμικών Επενδυτών