O Γενικός Δείκτης σταμάτησε την πορεία της υπεραπόδοσής του τον προηγούμενο μήνα, παρά τις υψηλές εισροές στη χθεσινή τελευταία ημέρα με το rebalancing του MSCI Greece, ωστόσο συνεχίζει την υπεραπόδοσή του από τις αρχές του έτους και παρότι ξεκίνησε με απώλειες τον Ιούνιο.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς τον προηγούμενο μήνα μπορεί να είναι η μεταβολή στη διάθεση από τους επενδυτές, καθώς από τους κινδύνους του πληθωρισμού, το βλέμμα πέφτει στους κινδύνους της ανάπτυξης και τον κίνδυνο ύφεσης. Ο τελευταίος εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα μόλις έχει αρχίσει να προεξοφλείται με μεγαλύτερη πιθανότητα στα κέρδη του δείκτη S&P 500.
Σε αυτές τις δύσκολες τεχνικές συνθήκες με τη βοήθεια του κυματιστή Δημήτρη Τσάντου, μέλους της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, παραθέτουμε τις δύο βασικές εναλλακτικές μετρήσεις για την αγορά μετοχών και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η αγορά, όπως φαίνεται από το τεχνικό διάγραμμα του δίωρου αλλά και του δεκαπεντάλεπτου, παρουσιάζει δύο βασικές μετρήσεις, τη μαύρη και την κόκκινη μέτρηση. Η μαύρη μέτρηση, η οποία έχει ομοιότητες με την αντίστοιχη μαύρη μέτρηση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, είναι το θετικό σενάριο.
Η τεχνική εικόνα μάς επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι όσο ο δείκτης FTSE Large Cap βρίσκεται υψηλότερα από το τελευταίο χαμηλό των 2.011 μονάδων, προπορεύεται η μαύρη μέτρηση με στόχο νέα υψηλά ως το τέλος του έτους, όπως απεικονίζεται στο δίωρο διάγραμμα. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι παρόμοια με την προβλεπόμενη του Γενικού Δείκτη ως Ending Diagonal.
Όπως διακρίνουμε στο δίωρο διάγραμμα, η κίνηση από τις 1.880 έως τις 2.320 μονάδες είναι το κύμα (1) και η κίνηση από τις 2.320 προς τις 2.011 μονάδες είναι το κύμα (2). Έκτοτε, από τις 2.011 μονάδες ανεβαίνουμε ως το κύμα (Α) του τρίτου (3) κύματος, όπου μετά την πραγματοποίησή του θα έχουμε διόρθωση ως κύμα (Β). Άρα ανοδική συνέχεια αυτής της κίνησης ως ΑΒC θα μας δώσει τον επόμενο στόχο ως κύμα (3) στην περιοχή των 2.500 έως τις 2.600 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της κίνησης να μη χαθεί το χαμηλό των 2.011 μονάδων.
Η εναλλακτική κόκκινη μέτρηση σημαίνει ότι ο δείκτης κορύφωσε στα υψηλά του Ιανουαρίου στις 2.370 μονάδες και έκτοτε η καθοδική κίνηση έως τις 1.880 μονάδες θεωρείται κύμα Α και η κίνηση από τις 1.880 έως τις 2.320 μονάδες είναι το κύμα Β. Η κίνηση από τις 2.320 έως το χαμηλό στις 2.011 μονάδες θεωρείται κύμα (1) του C και έκτοτε από τις 2.011 μονάδες ως και το υψηλό των 2.194 μονάδων (1/6/2022), η κίνηση ήταν διορθωτική ως κύμα (2), αν και μπορεί όμως να μας ‘πάει’ και λίγο υψηλότερα κοντά στο 2.200 έως τις 2.210 μονάδες. Η κίνηση συνεπώς έφτασε σχεδόν στο 61,8% retrace Fibonacci, επίπεδο το οποίο θεωρείται και ζώνη ισχυρής αντίστασης.
Συμπερασματικά, οι αγοραστές για να έχουν τα «ηνία στα χέρια τους» θα πρέπει αρχικά να διασπάσουν ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 2.200 μονάδων κι έπειτα την επόμενη ζώνη αντίστασης των 2.250-2.300 μονάδων. Όσο ο δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα αυτών των περιοχών αντίστασης (2.200-2.250-2.300), οι πωλητές βρίσκονται μέσα στα όρια της δικής τους περιοχής και οι οποίοι με τη σειρά τους για να υπερισχύσουν των αγοραστών, θα πρέπει άμεσα να ωθήσουν τον δείκτη χαμηλότερα και να διασπάσουν καθοδικά τις 2.011 μονάδες. Τυχόν διάσπαση των 2.011 μονάδων θα ωθήσει κίνηση στον δείκτη για πολύ χαμηλότερα, δίνοντας σαφές προβάδισμα στους «bears».
* Για να δείτε τα γραφήματα σε υψηλή ανάλυση βάζετε το ποντίκι πάνω στην εικόνα πατάτε δεξί κλικ και «άνοιγμα σε νέο παράθυρο»