Ουδέτερη είναι η σύσταση για τις εγχώριες μετοχές και για τον δείκτη MSCI Greece από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προτιμώμενες αγορές για την αμερικανική τράπεζα είναι οι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Κατάρ και Κουβέιτ.
Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η στάθμιση της χώρας μας στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι 0,24% και η σύστασή της είναι οι επενδυτές και οι θεσμικοί διαχειριστές να κρατήσουν αυτή την αναλογία σε αντίθεση με τις overweight χώρες για τις οποίες προτείνει υψηλότερη στάθμιση από 5 έως 50 μ.β.
Οι χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής ξεχωρίζουν για τα τεράστια δίδυμα πλεονάσματα, σε αντίθεση με τη χώρας μας που εμφανίζει έλλειμμα και στα δύο ισοζύγια.
Συνολικά η Morgan Stanley βλέπει 6% άνοδο σε δολαριακούς όρους στον δείκτη MSCI EM Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Τουρκία αποτελούν το 11% του δείκτη). Για τις ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνει ότι η περιοχή είναι η πιο εκτεθειμένη στη γεωπολιτική αβεβαιότητα του πολέμου και επίσης πιο εκτεθειμένη στους στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους, στις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, στην πτώση του καταναλωτικού κλίματος, στην αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και στη μείωση του εισοδήματος.
Κατά συνέπεια, βλέπει καθοδικούς κινδύνους για τα κέρδη, καθώς το consensus των αναλυτών μόλις έχει αρχίσει να προσαρμόζει τις εκτιμήσεις του στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, αναμένει ότι τα κέρδη θα είναι σταθερά το 2022 (έναντι +12% που προβλέπουν κατά μέσο όρο οι αναλυτές) και θα αυξηθούν κατά 3% το 2023.
Οι μετοχές της περιοχής τελούν υπό διαπραγμάτευση με 6,6 φορές με βάση τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών (NTM P/E), το οποίο είναι ήδη 1,6 τυπικές αποκλίσεις χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της περιοχής. Για τα μέσα του 2023, η Morgan Stanley αναμένει ότι ο πολλαπλασιαστής κερδών θα παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα, στις 7,2 φορές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, ο μέσος διαχειριστής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στις μετοχές της Ελλάδας από το χαμηλό 0,10% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 0,21% τον Μάρτιο φέτος, έναντι 0,23% που είναι η πραγματική στάθμιση (στοιχεία Μάρτιος 2022) και συνεπώς τα περιθώρια των τοποθετήσεων είναι μάλλον περιορισμένα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της MS, η συγκέντρωση των κεφαλαίων που επενδύουν στην Ελλάδα έγκειται σε έναν μικρό αριθμό διαχειριστών, καθώς το 67% των κεφαλαίων παραμένουν με μηδενική έκθεση σε ελληνικές μετοχές τον Μάρτιο έναντι 74% τον Δεκέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, το 69% των αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων παραμένει με μειωμένη θέση στις ελληνικές μετοχές έναντι 78% τον Δεκέμβριο του 2021.