Κόντρα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον γεμάτο από προκλήσεις, οι εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν -σε γενικές γραμμές και τηρουμένων των αναλογιών- να διατηρήσουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα την κερδοφορία τους κατά το α' φετινό τρίμηνο.
Για πολλούς, ωστόσο, τα δυσκολότερα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά, σε ένα περιβάλλον στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει τον επόμενο μήνα.
Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι μιλούν για κάποια «μαξιλαράκια ασφαλείας» που υπάρχουν και επικαλούνται τους πολύ ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Σε περίπτωση, μάλιστα, που τα φετινά εταιρικά κέρδη αντέξουν, τότε εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με κέρδη για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου.
Σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι επενδυτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των μετοχών σε μια περίοδο όπου τα εταιρικά κέρδη απειλούνται, των ομολόγων σε μια εποχή ανοδικών επιτοκίων και των καταθέσεων που ροκανίζονται από τον διψήφιο πλέον πληθωρισμό.
To γεγονός ότι πολλές δεκάδες κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με μονοψήφια P/E και κάτω από τη λογιστική τους αξία, εκλαμβάνεται από ορισμένους ως ευκαιρία για μαζικές αγορές, ενώ από τους περισσότερους αιτιολογείται από το ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί τα χειρότερα, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται μπροστά μας σε ό,τι αφορά τόσο την πορεία της οικονομίας όσο και των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων.
«Όντως, οι δείκτες είναι πολύ ελκυστικοί με βάση τα αποτελέσματα του 2021, αλλά οι περισσότεροι φοβούνται πως θα δούμε το ύψος των εταιρικών κερδών να γκρεμίζεται μέσα στη φετινή χρονιά, οπότε τα μονοψήφια P/E μπορεί κάλλιστα να γίνουν διψήφια και μάλιστα να πλησιάσουν προς το 15 ή και το 20», δηλώνει στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς, προσπαθώντας να μεταφέρει τις απόψεις μέρους των πελατών του.
Επικίνδυνο μείγμα
Υπάρχουν αναμφίβολα εταιρείες και κλάδοι που ξεκίνησαν το 2022 μέσα σε περιβάλλον προκλήσεων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Εκτός από κάποιους ομίλους που πλήττονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία (π.χ. Coca Cola HBC, Frigoglass, Sarantis), γεγονός είναι πως οι εταιρείες θα κληθούν φέτος να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος εργασίας και κυρίως την εκτίναξη του κόστους προμηθειών τους (ενέργεια, πρώτες ύλες) που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μετακυλήσουν στους πελάτες τους.
Για παράδειγμα, τα Πλαστικά Κρήτης προβλέπουν μείωση της κερδοφορίας τους και τα Πλαστικά Θράκης (φέτος χωρίς τη μεγάλη συμβολή από τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία) έχουν θέσει ως φετινό στόχο προ φόρων κέρδη κατά 70% χαμηλότερα από πέρσι.
Παράλληλα, η εκτόξευση των τιμών των σιτηρών αναμένεται να επηρεάσει και τις τρεις εισηγμένες αλευροβιομηχανίες - Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Μύλοι Σαραντόπουλου). Όσο για τις κατασκευαστικές εταιρείες, μπορεί φέτος να προσβλέπουν σε αυξημένο ύψος εργασιών, πλην όμως η άνοδος του κόστους επιδρά αρνητικά στο περιθώριο κέρδους.
Επιπρόσθετα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της υποχώρησης της ζήτησης, καθώς ο πληθωρισμός σφίγγει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Ήδη αυτό γίνεται φανερό ως ένα βαθμό από τον Μάρτιο και μετά, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κλάδους της λιανικής, ενώ πτωτικά κινήθηκε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και το ύψος της εγχώριας ασφαλιστικής παραγωγής.
Αν σ’ αυτά προστεθεί η ανοδική τάση που αναμένεται στο κόστος του χρήματος από το δεύτερο φετινό εξάμηνο, τότε διαμορφώνεται ένα επικίνδυνο μείγμα ικανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς πολλών επιχειρήσεων για το μέλλον.
Τα «μαξιλαράκια»
Παρ’ όλα αυτά, η γενικότερη εικόνα των αποτελεσμάτων του α' φετινού τριμήνου παραμένει ικανοποιητική, καθώς - τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν την αγορά- εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες εισηγμένες εταιρείες είτε αύξησαν είτε διατήρησαν το μεγαλύτερο τμήμα των αντίστοιχων περσινών τους κερδών, όπως προκύπτει τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις όσο και από το ρεπορτάζ.
Άλλωστε, ακόμη και ο πλέον «ακραίος» εκφραστής του απαισιόδοξου σεναρίου Απόστολος Βακάκης, παραδέχτηκε ότι το πρώτο τετράμηνο εξελίχθηκε ικανοποιητικά για την Jumbo, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, καθώς έρχεται η «τέλεια καταιγίδα».
Πέραν αυτών, οικονομικοί αναλυτές μιλούν για «μαξιλαράκια» που διαθέτει φέτος η ελληνική οικονομία και που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις μιας κρίσης, όπως:
- Η περσινή βάση σύγκριση του πρώτου τετραμήνου ήταν χαμηλή για αρκετούς κλάδους, λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. κλειστά εμπορικά καταστήματα, απαγόρευση διανομαρχιακών μετακινήσεων).
- Η τουριστική περίοδος του 2021 είχε ξεκινήσει τον Μάιο, με τους Βρετανούς να έρχονται στη χώρα από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Φέτος, η τουριστική ροή ξεκίνησε πολύ ικανοποιητικά από τον Μάρτιο και ενδεχομένως να υπερβεί και το ιστορικό υψηλό του 2019.
- Οι αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών σε Ελλάδα (18 δισ. ευρώ) και εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορούν να απορροφήσουν ένα τμήμα των κραδασμών και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση.
- Ένα κομμάτι του λογαριασμού του ενεργειακού κόστους το ανέλαβε ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω των παρεμβατικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.
- Μέσω κοινοτικών κονδυλίων όχι μόνο αναμένεται να υλοποιηθούν επενδυτικά έργα, αλλά και να διευκολυνθεί ο δανεισμός επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος.
Η εικόνα των εταιρειών
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις α' τριμήνου 2022 των εισηγμένων εταιρειών, ας δούμε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις:
- Η Mytilineos σημείωσε κατά το πρώτο τρίμηνο άνοδο εσόδων κατά 99% και καθαρών κερδών από τα 37 στα 67 εκατ. ευρώ.
- Την ίδια χρονική περίοδο, ο ΟΤΕ αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 4,7%, το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 8% και τα καθαρά του κέρδη κατά 27,6% (από τα101,4 στα 129,4 εκατ. ευρώ).
- Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν εμφάνισε στο α' τρίμηνο αύξηση πωλήσεων 22,6% (στα 454,6 εκατ.), ωστόσο υποχρεώθηκε σε μείωση του EBITDA κατά 17,3 εκατ. και καθαρών κερδών κατά 91,4% (στο 1,3 εκατ. ευρώ) λόγω της σταδιακής αύξησης των τιμών πώλησης ως αντίμετρο στην άνοδο του κόστους, αλλά και σε έκτακτους παράγοντες (π.χ. συναλλαγματική ισοτιμία αιγυπτιακής λίρας). Πάντως, το α΄ τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι το εποχικά χαμηλότερο και δεν είναι ενδεικτικό για την πορεία της συνολικής χρονιάς.
- H Autohellas αύξησε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τον κύκλο εργασιών της από τα 128,7 στα 144,77 εκατ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τα 4,47 στα 8 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
- Τα Πλαστικά Θράκης στοχεύουν για φέτος προ φόρων κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 83,9 εκατ. του 2021. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, η εισηγμένη υποχρεώθηκε σε μικρή μείωση κύκλου εργασιών και μεγαλύτερη υποχώρηση στο EBITDA.
- Ο Παπουτσάνης εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο αύξηση εσόδων 45% και 40% στα καθαρά κέρδη, εκφράζοντας παράλληλα και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.
- Η Epsilon Net αύξησε τα έσοδά της κατά 75%, επιβεβαιώνοντας έτσι το στόχο που έχει θέσει για ολόκληρο το 2022 που αναφέρεται σε άνοδο κύκλου εργασιών 50% και για περιθώριο EBITDA 30%.
- Η Entersoft ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο βελτίωση εσόδων κατά 22% και EBITDA από τα 2,56 στα 2,95 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κατά τα επόμενα τρίμηνα.
- Η Space Hellas προσδοκά ένα ανοδικό 2022 και οι επιδόσεις της κινούνται στα πλαίσια αυτά
- Ο όμιλος Quest ξεκίνησε με ένα σαφώς ικανοποιητικό πρώτο δίμηνο, ωστόσο στη συνέχεια ο Μάρτιος και ακόμη περισσότερο ο Απρίλιος χαρακτηρίστηκε από αποκλιμάκωση της ζήτησης στους τομείς των ειδών πληροφορικής και των ταχυμεταφορών (όχι στην ενέργεια και στο λογισμικό).
- Η Π. Πετρόπουλος στο πρώτο τρίμηνο ανέβασε τον κύκλο εργασιών της από τα 29 στα 31,8 εκατ. ευρώ, αλλά είδε τα καθαρά της κέρδη να υποχωρούν από το 1,84 εκατ. στις 912.000 ευρώ, με αναλυτές να αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό την πτώση του καθαρού αποτελέσματος στο χρονισμό διαφόρων κατηγοριών εξόδων μέσα στο έτος.
- Σημαντική αύξηση του όγκου εργασιών για ΕΛΙΝΟΙΛ και Revoil παρατηρείται κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, καθώς κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο απαγορεύονταν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Παράγοντας αισιοδοξίας για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αποτελούν και οι θετικές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο.
- Ισχυρά κέρδη εκτιμάται ότι σημείωσαν και οι εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα (π.χ. Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου) και τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, λόγω και της εκτίναξης της τιμής του χάλυβα κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.
- Η Βιοκαρπέτ που δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο προφίλ αλουμινίου μέσω της θυγατρικής της Exalco, αναφέρεται σε θεαματική αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων και άνοδο πωλήσεων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, μιλώντας παράλληλα και για θετικές προοπτικές σε επίπεδο ομίλου.
- H Interwood-Ξυλεμπορία μιλά για αύξηση κύκλου εργασιών και καθαρού αποτελέσματος στο πρώτο φετινό τρίμηνο, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το επόμενο διάστημα.
- Γεμάτη με… συμβάσεις κατασκευής μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων η Mevaco, όλα δείχνουν ότι φέτος θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις περυσινές της υψηλές επιδόσεις.
- H Flexopack, που κατάφερε πέρσι να διατηρήσει σταθερά τα καθαρά της κέρδη στα 10,4 εκατ. ευρώ (υποχώρηση EBITDA κατά 10,4%) φέτος αναμένεται να αντιμετωπίσει για ακόμη μία χρονιά προκλήσεις λόγω της αύξησης του κόστους σε ενέργεια, μεταφορές και πρώτες ύλες. Πάντως, κατά το πρώτο τετράμηνο δεν έχει διαπιστώσει πτώση στη διεθνή ζήτηση, ενώ οι πωλήσεις της σε όγκο εξελίσσονται ικανοποιητικά.
- Σύμφωνα με την εταιρεία εσωρούχων Μινέρβα, που επέστρεψε πέρσι σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, «με την σταδιακή επάνοδο της αγοράς στην κανονικότητα, και με την παραδοχή ότι η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ο όμιλος αναμένει μια σταθεροποίηση σε κερδοφόρα αποτελέσματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυναμική ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, υλοποιώντας προωθητικές ενέργειες».
- Από την πλευρά της, η εξαγωγική εταιρεία παραγωγής υφασμάτων Fieratex, σημειώνει πως «η έναρξη της νέας χρονιάς, κατά το πρώτο τρίμηνο, έδειξε σημάδια βελτίωσης και οι προοπτικές με βάση τις δειγματικές παραγγελίες των πελατών άφησαν αισιόδοξα μηνύματα για την αύξηση του κύκλου εργασιών για τους επόμενους μήνες» σημειώνοντας ωστόσο και μια σειρά ενδεχόμενων κινδύνων.
- Η Medicon Hellas ευνοήθηκε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο από τον πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ για την πανδημία που έγιναν στη χώρα μας.
- Η Profile «βλέπει» ισχυρό διψήφιο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών της στο πρώτο φετινό εξάμηνο, με αναλυτές να εκτιμούν για το σύνολο της χρονιάς μια αύξηση των εσόδων από τα 25 εκατ. πέρυσι, γύρω ή και πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ.
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο αύξηση καθαρών κερδών από τα 153 στα 147 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε σταθερά περίπου επίπεδα (από τα 5 στα 4 εκατ. ευρώ).