H διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε χθες (6/4/) το νέο σχέδιο στρατηγικής της για την περίοδο 2022-2025 και παρείχε λεπτομερή καθοδήγηση σχετικά με τα βασικά λειτουργικά και τα μεγέθη του ισολογισμού, επισημαίνουν Goldman Sachs, Axia, Euroxx, Beta και Optima Bank.
Η διοίκηση παρουσίασε τους νέους στόχους του επιχειρηματικού της σχεδίου για την περίοδο 2022-2025, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι: διπλασιασμός των προ προβλέψεων κερδών έως το 2025, μονοψήφιος δείκτης NPE ήδη από φέτος, αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας RoTE σταδιακά στο 12% έως το 2025 (από 6% που αναμένεται φέτος), FL CET1 στο 10% φέτος που θα αυξηθεί στο 13% έως το 2025 και διανομή μερίσματος από το 2024 και μετά.
Μετά τη σημαντική πρόοδο στην απομόχλευση, η τράπεζα μετατοπίζεται σταδιακά από την απομείωση του κινδύνου στον ισολογισμό στη βελτίωση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας. H Goldman Sachs συστήνει ακόμα ουδέτερη προσέγγιση στη μετοχή με τιμή-στόχο στα 1,80 ευρώ και περιθώρια ανόδου 28%.
Από την πλευρά της, η Axia δίνει στόχο τα 2,10 ευρώ και η σύσταση είναι «αγορά» ενώ η Optima Bank τα 2,01 ευρώ επίσης με σύσταση «αγορά». H Euroxx δίνει στόχο τα 2,20 ευρώ και η σύσταση είναι «overweight».
Optima Bank
Η Optima Bank εξηγεί ότι η Πειραιώς δεν θα έχει καμία σχέση με την τράπεζα που γνωρίζουμε στο μέλλον. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, β) συγκράτηση του κόστους και γ) βελτίωση της δυναμικής της ποιότητας του ενεργητικού.
Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρυθμιστική αρχή και σκοπεύει να διανείμει μέρισμα στη χρήση 2024, υποθέτοντας διανομή μερίσματος 20% επί των καθαρών κερδών του 2023 (δηλαδή διανέμεται στους μετόχους το 2024) και περίπου 35% διανομή μερίσματος επί των κερδών του 2024.
Η Optima θεωρεί το επιχειρηματικό σχέδιο φιλόδοξο αλλά εφικτό. Σημειώνει επίσης ότι οι προαναφερθέντες οικονομικοί στόχοι είναι ελαφρώς καλύτεροι σε σύγκριση με το consensus των αναλυτών και τις δικές της εκτιμήσεις, κυρίως λόγω των καλύτερων αμοιβών, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων (opex) και των χαμηλότερων προβλέψεων. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη του 2023 και 2024 είναι περίπου 10% και 30% πάνω από το consensus.
Σημαντικό είναι ότι όσον αφορά τα κεφάλαια, που αποτελούσε την κύρια ανησυχία της Optima, η διοίκηση υποστήριξε ότι θα υπερβεί την απαίτηση SREP σε όλες τις περιόδους με μεγάλη διαφορά (100-150 μ.β.) και κατά 60 μ.β. το 2023. Όσον αφορά την αποτίμηση, η τράπεζα διαπραγματεύεται περίπου 0,3 φορές τον δείκτη TBV22-23, το οποίο είναι κατά περίπου 35% σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες και πάνω από 50% discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Optima πιστεύει ότι η μετοχή θα ανατιμηθεί σταδιακά, καθώς η διοίκηση θα υλοποιεί τους υποσχόμενους στόχους του επιχειρηματικού της σχεδίου.
Goldman Sachs
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εξηγεί ότι η Πειραιώς αναμένει 12% αποδοτικότητα ROTE το 2025, σημαντικά αυξημένο έναντι 3% το 2021, λόγω (1) των υψηλότερων εσόδων από τόκους NII που προβλέπεται αύξηση κατά +25% του χαρτοφυλάκιου εξυπηρετούμενων δανείων και τα υψηλότερα επιτόκια, (2) υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, με σημαντικότερο τη δυναμική ανάπτυξης που περιγράφεται στο πλαίσιο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, (3) τον έλεγχο του κόστους τόσο στις δαπάνες προσωπικού όσο και σε λοιπές κατηγορίες και (4) χαμηλότερες οργανικές απομειώσεις λόγω της βελτίωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs.
Η καθοδήγηση για την αποδοτικότητα του δείκτη ROTE είναι οριακά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, καθώς η διοίκηση βλέπει υψηλότερες δυνατότητες βελτιστοποίησης του κόστους και των εσόδων από αμοιβές αύξησης των εσόδων από νέες πρωτοβουλίες. Η καθοδήγηση του δείκτη CET1 για 11%/12%/13% για την περίοδο 2023-2025 είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας.
Η διοίκηση της Πειραιώς δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023, με τη διανομή μερίσματος να αυξηθεί σταδιακά στο 35% το 2025. Στις προβλέψεις της η GS συνεχίζει να ενσωματώνει το πρώτο μέρισμα από τα κέρδη του 2024 (που θα καταβληθεί το 2025) με δείκτη διανομής 20% (δηλαδή, ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις της ίδιας της τράπεζας). Οι προβλέψεις της GS για το μέρισμα έχουν βασιστεί σε κεφαλαιακά αποθέματα πέραν του δείκτη CET1 του 13%, το οποίο συγκρίνεται με τους μέσους στόχους CET1 13%-14% των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Euroxx
Η άποψη της Euroxx είναι ότι η Πειραιώς παρουσίασε ένα συνολικά ολοκληρωμένο και δύσκολο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο όμως είναι εφικτό, κατά την άποψή της, δεδομένου του επιτυχημένου ιστορικού της διοίκησης με το σχέδιο Sunrise.
Επιπλέον, η διαφορά σε αυτό το σχέδιο είναι η αυξημένη εστίαση της διοίκησης σε πτυχές των αποτελεσμάτων χρήσης που μπορούν να ελέγξουν καλύτερα από μόνοι τους, όπως η δημιουργία εσόδων από αμοιβές (από τους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των ακινήτων, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης) και το κυνήγι του κόστους και όχι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), για το οποίο έχουν πλέον μια μάλλον πιο συντηρητική άποψη.
Συνολικά, παραμένουν θετικοί για την Πειραιώς, η οποία προσφέρει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών υπό την κάλυψή τους βάσει της τιμής-στόχου, παραμένοντας, κατά την άποψή τους, ο υψηλότερος beta proxy για μια οικονομική ανάκαμψη πάνω από το consensus.
Axia
Από την πλευρά της, η Axia επισημαίνει ότι η διοικητική ομάδα της τράπεζας διαθέτει ένα αξιοσημείωτο ιστορικό, με φιλόδοξα σχέδια που παραδίδονται σε επίπεδο στόχων ή και πάνω από αυτούς. Σύμφωνα με το νέο στόχο για τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του 2024, η Πειραιώς διαπραγματεύεται σε 0,29 φορές για έναν δείκτη RoTE της τάξης του 10%. Υπάρχει περιθώριο για θετικές προσαρμογές από το consensus κυρίως για τα τέλη (cons. 10% κάτω το 2023-24), τα λειτουργικά έξοδα opex (cons. 13% κάτω) και το κόστος κινδύνου. Η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που εισάγει στόχο απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από το επίπεδο του 10% (περίπου 12% το 2025 στην περίπτωσή τους).
Τα μερίσματα αποτελούν πλέον μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου, τονίζει η Axia. Η πρόβλεψη διανομής είναι πιθανό να εξεταστεί. Για πρώτη φορά από το 2007, η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος σε μετρητά. Όπως έχει διαμορφωθεί, το σχέδιο είναι να διανεμηθεί το 35% των κερδών του 2024, το 2025. Ενώ η διανομή κεφαλαίου εξαρτάται από τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών, σημειώνει ότι η Πειραιώς, θεωρητικά, θα ήταν σε άνετη θέση να αρχίσει να διανέμει μερίσματα από τα κέρδη του 2023, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη Eurobank και την ΕΤΕ και παράλληλα με την Alpha Βank, καθώς θα παράγει κεφάλαια με ρυθμό περίπου 100 μ.β. ετησίως και ο δείκτης fully loaded CET1 στοχεύει σε περίπου 11%.
Beta
Τέλος, η Beta χαρακτηρίζει συνολικά το σχέδιο φιλόδοξο σε όλους τους τομείς, το οποίο καθοδηγείται από την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και των επαναλαμβανόμενων εσόδων. Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται 0,3x φορές την TBV.
Τα κύρια σημεία που εστιάζει η Beta είναι το σχέδιο να εκταμιεύσει σχεδόν 27 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια τετραετία, η ενίσχυση στα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατά σχεδόν 140 εκατ. ευρώ, η απόδοση επί του μέσου TBV που από περίπου 6% το 2022 θα φθάσει το 2025 στο περίπου 12%, η μείωση του δείκτη NPE από 13% το 2021 σε περίπου 3% το 2025, με FL CET-1 στο 13% περίπου και η διανομή μερίσματος (35% της καθαρής κερδοφορίας) το 2025 για τη χρήση του 2024.