Σε μια πολύ καλή χρονιά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του asset management εξελίχθηκε το 2021, καθώς είδαν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους να αυξάνονται δραστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων σε συνδυασμό με την επιθυμία των αποταμιευτών να συνεχίσουν να απολαμβάνουν θετικές αποδόσεις (αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το αντίστοιχο ρίσκο) οδήγησαν πολλά νοικοκυριά στο να αποσύρουν τμήμα των χρημάτων τους από τις τράπεζες και να το κατευθύνουν προς άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και τα αμοιβαία κεφάλαια.
Στην προαναφερθείσα εξέλιξη συνέβαλαν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία αποκόμισαν σημαντικά έσοδα από προμήθειες, χάνοντας ρευστότητα την οποία δεν είχαν ανάγκη.
Δεν έλειψαν άλλωστε και τα προσφερόμενα επενδυτικά προϊόντα από τις τράπεζες, που συνδύαζαν δελεαστικά τραπεζικά επιτόκια για ένα τμήμα των χρημάτων, αρκεί το υπόλοιπο ποσό να τοποθετηθεί σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Ωστόσο, πέρα από τα μηδενικά επιτόκια και την προωθητική στάση των τραπεζών, ρόλο έπαιξαν και οι σημαντικά θετικές αποδόσεις που σημείωσαν κατά τα τελευταία χρόνια πολλές κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων τα Μετοχικά Εξωτερικού και τα Ομολογιακά Ελλάδας, όσο και αν οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.
Ειδικότερα, οι εγχώριες ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) σημείωσαν από την αρχή του έτους έως και την 13η Δεκεμβρίου καθαρές κεφαλαιακές εισροές της τάξεως των 2,39 δισ. ευρώ, πέραν των περίπου 175 εκατ. που είχαν εισρεύσει κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020.
Όσο κι αν ένα τμήμα του αθροιστικού ποσού των 2,56 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο από την 1η/11/2020 έως την 13η/12/2021 οφείλεται στην άνοδο των τιμών αρκετών επενδυτικών προϊόντων (οι θετικές κεφαλαιακές ροές υπολογίζονται ως ο αριθμός των αυξημένων μεριδίων Α/Κ επί την καθαρή τιμή τους κατά την 13η/12/21), κανείς δεν αμφισβητεί το πόσο έντονη ήταν η στροφή των επενδυτών προς τα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και το μεγάλο ύψος του «ζεστού» χρήματος που διοχετεύθηκε σ’ αυτά.
Στα αξιοσημείωτα των φετινών κεφαλαιακών ροών προς τα αμοιβαία κεφάλαια συγκαταλέγονται ότι:
- Οι θετικές κεφαλαιακές ροές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και μετά την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και την άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ενδεικτικό είναι το ότι οι θετικές κεφαλαιακές ροές από το 1,9 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, έφτασαν στα 2,39 δισ. ευρώ τρεις μήνες αργότερα (περίπου +0,5 δισ. ευρώ).
- Στα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, τα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κατευθύνθηκε μικρό ποσοστό των νέων κεφαλαίων (117,1 εκατ. ευρώ, ή το 4,9% του συνόλου), ενώ μεγάλο τμήμα της συγκεκριμένης ροής έλαβε χώρα από το φθινόπωρο και μετά.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εισροών -περίπου το 47%- είχε ως προορισμό τα funds of funds του εξωτερικού (+285,96 εκατ. στα Μετοχικά και +834,59 εκατ. στα Ομολογιακά).
- Στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας οι θετικές κεφαλαιακές ροές διαμορφώθηκαν στα 515,42 εκατ. ευρώ και στα Μικτά Α/Κ (μπορούν να επενδύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό) στα 445,85 εκατ. ευρώ.