Η επιστροφή της μεταβλητότητας δεν αποτελεί καλό στοιχείο για το ελληνικό χρηματιστήριο και είθισται να είναι κακός οιωνός για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των εγχώριων μετοχών.
Οι εγχώριοι επενδυτές είναι πολύ δύσκολο να «χαρούν» τις χαμηλές σε σχέση με τις ξένες αγορές επιδόσεις της φετινής χρονιάς, αφού το 2021 είναι μια ακόμη χρονιά roller coaster, για πολλούς λόγους, και όχι μόνο εξαιτίας των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς τους τελευταίους μήνες.
Πολλοί επενδυτές θεωρούν τη «μεταβλητότητα» συνώνυμη του «κινδύνου»: κατά μία έννοια, ο κίνδυνος είναι το αναγκαίο κακό προκειμένου να λάβει κανείς τα οφέλη των υψηλότερων αποδόσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, η μεταβλητότητα είναι θετική μόνο για τους day traders, οι οποίοι κερδίζουν τα προς το ζην αναλαμβάνοντας κινδύνους και στοιχηματίζοντας στην αγορά. Για τους περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια των ξένων διαχειριστών, η μεταβλητότητα είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, επειδή είναι ένας καλός τρόπος να χάσουν χρήματα.
Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις τελευταίες συνεδριάσεις, για την ακρίβεια για επτά συναπτές, αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως, δείχνοντας ότι οι αγοραστές δεν είναι έτοιμοι να πάρουν τα ηνία της αγοράς. Στα χαμηλά χθεσινής συνεδρίασης, για ακόμα μία φορά, δεν υπήρχε τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.
Συνδυαστικά με τη μεταβλητότητα, η αξιοσημείωτη καθίζηση του όγκου των συναλλαγών (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η όποια προσπάθεια ανόδου year-end rally θα είναι καλλωπισμός τιμών και ευκαιρία αποκόμισης κερδών. Η αδυναμία της αγοράς να χτίσει πάνω στα εξαιρετικά αποτελέσματα μιας σειράς σημαντικών εταιρειών του ΧΑ, ακόμη και των τραπεζών, υποδηλώνει διαρθρωτική αδυναμία και οι όποιες ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον απλά αποτελούν ευκαιρίες για πωλήσεις και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Πιο τεχνικά, όπως απεικονίζεται και διαγραμματικά, όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867-880 μονάδων, από όπου διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895-900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934-950 μονάδες. Υπό τις παρούσες αξίες συναλλαγών, το αρνητικό σενάριο είναι πρωτεύον.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 546 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 535 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 493 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 573-578, 603-606 (gap), 621 (ημερήσιο stop short) και 655 μονάδες.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στη ζώνη 2.090-2.122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 2.130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2.181 (gap), 2.234, 2.238 (ημερήσιο stop short) και 2.240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2.050 και 2.000-1.994 μονάδες.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης