Οι παγκόσμιες μετοχές καταγράφουν νέα υψηλά επίπεδα και οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η πορεία θα παραμείνει ανοδική, παρότι το σημερινό τείχος ανησυχίας εκτείνεται σε μια πληθώρα παραμέτρων: από την επιβράδυνση της Κίνας, τη μετάλλαξη Delta, την πρόσφατη αμερικανική καταναλωτική αδυναμία, τον υψηλό πληθωρισμό, την κορύφωση των κερδών/μακροοικονομική δυναμική, έως την κυλιόμενη ρευστότητα και το αντίκτυπο του επερχόμενου tapering.
Το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών είναι πολύ πιο υποτονικό σήμερα από ό,τι ήταν στην αρχή του έτους, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα, κάτι που θεωρεί ότι είναι καλό. Η αγορά δεν πρέπει να ανησυχεί ούτε για τον οικονομικό κύκλο ούτε και για τη Fed και, με άλλα λόγια, δεν περιμένει λάθη στην πολιτική και η Fed θα δικαιωθεί αναφορικά με την εκτίμηση ότι «ο πληθωρισμός είναι παροδικός».
Από την Ευρωζώνη, η JP Morgan εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι χώρες της περιοχής είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν στο 9,4% του ΑΕΠ, για την Ελλάδα είναι στο 10,4% και στα 19 δισ. ευρώ, το τρίτο υψηλότερο ως ποσοστό μετά την Κροατία και τη Βουλγαρία.
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος και 4,6% το 2022, σε παρόμοια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Η JP Morgan εξηγεί ότι οι δείκτες της περιφέρειας έχουν υψηλή τραπεζική συμμετοχή, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις της περιφέρειας έναντι του πυρήνα να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των τραπεζών και δηλώνει θετική για τον τραπεζικό κλάδο.
Οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, η Ελλάδα και η Ιταλία (δείκτες MSCI) είναι οι φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη και για την Ελλάδα η εικόνα είναι πολύ θετική. Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία ο χειρότερος σε επιδόσεις στο διάστημα της φετινής χρονιάς, έχοντας υποαποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο. Στο ίδιο διάστημα, η αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται +17%, υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών, που είναι στο 15%.
Η πιο θετική απεικόνιση της εγχώριας αγοράς είναι οι δείκτες αποτίμησης για την επόμενη περίοδο των 12 μηνών. Σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) θα είναι στις 12,6 φορές για φέτος και είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά τη «φθηνότερη» στην Ευρώπη, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Ιταλία, με δείκτη 13,1 φορές.
Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Σε όρους μεταβολής των EPS, η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, +14% το 2022 και +11% το 2023.