H επαναφορά της αγοράς πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής και είναι αναμφίβολα θετικό γεγονός και δημιουργεί επαναφορά των ευνοϊκών σκέψεων για τη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά όμως, η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό και την οικονομία και μειωμένες προσδοκίες, όπως απεικονίστηκε και στις πρόσφατες προβλέψεις της Deutsche Bank. Αν το σενάριο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την ανάκαμψη φέτος τελικά επικρατήσει, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε και η αγορά θα το αξιολογήσει άμεσα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Factset, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) για φέτος εκτιμάτε σε 12,6 φορές έναντι 10,7 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα στις 9,2 φορές έναντι 9,9 φορές για το peer group. H Ελλάδα είναι ωστόσο φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 23,1 φορές φέτος και 21, φορές το επόμενος έτος ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 16,5 φορές και τις 15,3 φορές το 2022.
Πιο τεχνικά, μετά την η επιστροφή στη ζώνη των 830 μονάδων του Γενικού Δείκτη φαίνεται να ολοκληρώθηκε μια διόρθωση, η οποία κατάφερε να αφυπνίσει τους αγοραστές. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου των 830 μονάδων θα έφερνε στο προσκήνιο άμεσα τη στήριξη του μακροπρόθεσμου κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, κατάσταση που αποφεύχθη. Το γεγονός ότι ανοδική επιστροφή πραγματοποιείται με συναλλακτική δραστηριότητα χαμηλή, μειώνει σημαντικά την ποιότητα της αντίδρασης. Με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 48-50 εκατ. που διαγράφεται αυτή η κίνηση μορφής V ένδειξη, πως το "νέο χρήμα" είναι μετρημένο και ότι κυρίως μετακύληση-εναλλαγή θέσεων είναι αυτή, που αποφέρει τις όποιες αποδόσεις. Οι αγοραστές θα χρειαστούν μεγαλύτερη αξία συναλλαγών για να οδηγήσουν τις τιμές προς τα επίπεδα των 950 μονάδων.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Αναφορικά με τις εγχώριες τράπεζες, τα τεστ έδειξαν ότι έχουν επαρκή εποπτικά κεφάλαια και δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την κάλυψη πιθανών ελλείψεων, γεγονός που αποτελεί πιστωτικό θετικό στοιχείο. Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν στρατηγικά σχέδια μετασχηματισμού που θα μειώσουν το εναπομείναν απόθεμα των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) και θα βελτιώσουν την κερδοφορία της κατώτατης γραμμής.
Ο δείκτης των τραπεζών συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη προσοχή για όσο διάστημα παραμένει χαμηλότερα της ζώνης των 565 μονάδων. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 564 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 541, 545-546 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και χαμηλότερα την περιοχή των 500-510 μονάδων σε διόρθωση αρχικά, όπου εδράζουν οι εκθετικοί μέσοι όροι 200 ημερών και 60 εβδομάδων, προκειμένου να «πάρει» φόρα.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, ημερήσιο σήμα εισόδου στην αγορά έχει δώσει επίσης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2.143 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στηρίξεις στις 2.079 μονάδες, 2.095- 2.106 μονάδες, 2.133 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2.136 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της υπάρχουσας ανοδικής τάσης και κίνησης, η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 2.200 μονάδες και στις 2.250 μονάδες.