Εικόνα πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή αναμένεται να εμφανίσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, η δημοσίευση των οποίων ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Entersoft ανακοίνωσαν σαφώς ικανοποιητικά σετ οικονομικών επιδόσεων και όλα δείχνουν πως οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των αποτελεσμάτων θα έχουν και συνέχεια.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 8ης Ιουλίου, με τίτλο «Κέρδη χρυσάφι για δεκάδες εισηγμένες στο εξάμηνο», σύμφωνα με το οποίο σαφώς ανοδικές οικονομικές επιδόσεις στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν σημειώσει εταιρείες από τους κλάδους: της πληροφορικής (π.χ. Quest Holdings, Profile, Space Hellas, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, Entersoft, Byte Computer, Epsilon Net, Ίλυδα), της μεταλλουργίας (π.χ. Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Σωληνουργεία Τζιρακιάν), του ιατρικού χώρου (π.χ. Ιατρικό Αθηνών, Medicon Hellas) και λοιπών δραστηριοτήτων όπως π.χ. Ικτίνος Μάρμαρα, Πλαίσιο, Π. Πετρόπουλος, Mevaco, Interwood-Ξυλεπμπορία, Βογιατζόγλου Systems, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου. Επίλεκτος και Intertech αναμένεται να εμφανίσουν κερδοφόρο εξάμηνο μετά από σειρά πολλών ετών (η Centric θα ενισχυθεί στο α’ εξάμηνο από τα υψηλά κέρδη χαρτοφυλακίου που σημείωσε).
Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2020, 145 μη τραπεζικές εισηγμένες είχαν εμφανίσει αθροιστικά στο πρώτο μισό του 2019 ζημία 154 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 882 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ιδιαίτερο ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε παίξει ο κλάδος των διυλιστηρίων (αθροιστικές ζημίες για ΕΛΠΕ και Motor Oil, ύψους 492 εκατ. ευρώ), ο οποίος φέτος θα παρουσιάσει πολύ καλύτερη εικόνα (κέρδη αποθεμάτων, σε συνδυασμό με βελτιωμένα περιθώρια διύλισης, ενώ ήδη οι δύο όμιλοι δημοσίευσαν κερδοφόρο πρώτο φετινό τρίμηνο).
Ανοδικές επιδόσεις προβλέπεται να εμφανίσουν και άλλοι ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι, όπως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Viohalco, οι θυγατρικές της ElvalHalcor και Cenergy, τα Πλαστικά Θράκης, όπως πολύ πιθανόν και άλλα «γερά χαρτιά» του ΧΑ, όπως π.χ. OTE, Fourlis, Sarantis, ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Γενικότερα, οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην πολύ καλύτερη φετινή πορεία των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών είναι:
- Η χαμηλή περυσινή βάση σύγκρισης κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου.
- Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων (commodities), με πολλές εγχώριες μονάδες να διαθέτουν στοκ χαμηλότερου μέσου κόστους.
- Οι αυξημένες παραγγελίες από το εξωτερικό και η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την πληροφορική, την οικοδομή και τις επενδύσεις.
- Η σχετικά ικανοποιητική ανταπόκριση των καταναλωτών κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία επαναλειτούργησαν τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, στο σύνολο της φετινής χρονιάς, το ποσοστό αύξησης των εταιρικών κερδών αναμένεται μεν σημαντικό, πλην όμως χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό του πρώτου εξαμήνου, λόγω των παρενεργειών στην εφοδιαστική αλυσίδα και εξαιτίας της σχετικά υψηλής ζήτησης που είχε παρατηρηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.