Η αναμενόμενη διόρθωση στην εγχώρια αγορά ξεπέρασε το επίπεδο των προβλεπόμενων τεχνικών ορίων και στη χθεσινή συνεδρίαση υπερέβαλαν εαυτόν οι αγοραστές, για να επιστρέψει η αγορά πάνω από τις κρίσιμες περιοχές των κινητών μέσων όρων 200 εβδομάδων, που αποτελούν τον δείκτη της μακροπρόθεσμης τάσης στις αγορές μετοχών.
Παρά την άμεση ανακατάληψη του οχυρού, η ανησυχία στις τάξεις των αγοραστών διατηρείται, αφού η τεχνική ανοδική ορμή έχει διαταραχθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες αναλύσεις, το βάθος στην ανοδική ορμή της αγοράς θα φανεί από τη συμπεριφορά των επενδυτών στη διορθωτική κίνηση.
Η επιστροφή των θεσμικών διαχειριστών στις αναδυόμενες αγορές και ανάμεσά τους και στην Ελλάδα είναι για την ώρα το όπλο της αγοράς μας, αλλά πληθαίνουν οι «φωνές» ότι το ανοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο. Μετά την αμερικανική BοfA Securities, που δεν «βλέπει» ελκυστικότητα στις εγχώριες αξίες, μικρό περιθώριο ανόδου καταγράφει και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για τον εγχώριο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η τιμή-στόχος που προτείνει σε report της για τις αναδυόμενες αγορές μετοχών είναι οι 830 μονάδες έως το τέλος του έτους.
Η εγχώρια αγορά πάντως και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτιμάται το 2022 με 13,2 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (P/E), 0,85 φορές σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) και με μερισματική απόδοση ιδιαίτερα υψηλή, της τάξεως του 6,4%, που είναι αρκετά χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ και τα κέρδη ανά μετοχή αναμένονται ιδιαίτερα υψηλά φέτος. Επίσης, εφόσον οι εμβολιασμοί επιφέρουν επιστροφή στην κανονικότητα, η βοήθεια που θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις στις εγχώριες μετοχικές αξίες.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ωστόσο δεν μπόρεσε να διατηρήσει τη σημαντική του στήριξη στις 765 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι η πτωτική πορεία δεν είναι πλέον πλήρως ελεγχόμενη και βάσει των δεικτών momentum, το πιθανότερο σενάριο είναι υψηλό volatility μέχρι να εγκαθιδρυθεί η νέα κυρίαρχη τάση. Αν ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου επανέλθει πάνω από το επίπεδο στήριξης στις 760 μονάδες (για άλλους όμως ήταν χαμηλότερα, στις 740 μονάδες), δεν κινδυνεύει.
Τα σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Για άλλους αναλυτές, οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 805, 845 και 860-880 μονάδες. Η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση ήταν μέχρι τα επίπεδα που βρέθηκε η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, επίπεδο από όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Αυτό το επίπεδο το «σεβάστηκε» και η έντονη διόρθωση στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη των τραπεζών, η αντίσταση των 530 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί πολύ σημαντική περιοχή και δύσκολη περιοχή αντίστασης. Η ζώνη των 405-455 μονάδων αποτελεί το μοναδικό σημαντικό μαξιλάρι στη φαρέτρα των αγοραστών και stop στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 350 και 420 μονάδες, ενώ για τους πιο γρήγορους, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση είναι στις 455 μονάδες (απλός ΚΜΟ 55 εβδομάδων).
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.890-1.960 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης, όπως φάνηκε σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.750 μονάδες.