Χωρίς σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παραμένει η εγχώρια αγορά μετοχών, που σύμφωνα με την Bank of America Securities (ΒofA Securities) βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε όρους ελκυστικότητας ανάμεσα σε δώδεκα αναδυόμενες αγορές μετοχών. Πρώτη στη λίστα ελκυστικότητας είναι η αγορά μετοχών της Τουρκίας και τελευταία η Πολωνία.
Η εγχώρια αγορά μετοχών τοποθετείται ιδιαίτερα χαμηλά σε μια σειρά παραγόντων και δεικτών που αναλύει η BofA και δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι ξένοι αναλυτές θετικοί για τις ελληνικές μετοχές, στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το τρέχον consensus στην αγορά των μετοχών.
Η Ελλάδα τοποθετείται στον πάτο σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων και σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της αγοράς, πολύ χαμηλά σε όρους αύξησης των κερδών, σε σχέση τιμής και momentum κερδών (σ.σ. μοιάζει με τον δείκτη PEG), σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων και το μόνο πραγματικό στοιχείο όπου ξεχωρίζει θετικά η χώρα είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων, εξηγεί η ΒofA Securities.
Στις χειρότερες των επιλογών τους είναι δύο εγχώριες τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες τοποθετούνται ιδιαίτερα χαμηλά στο matrix των δεικτών που εξετάζει η BofA Securities. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα με τις μετοχές Low growth - Bottom 20 μαζί με τον τίτλο της Alpha Βank, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας.
Παρ' όλα αυτά, στη λίστα με τις τοπ επιλογές της φιγουράρει ο τίτλος του ΟΠΑΠ, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει τιμή-στόχο ή αξιολόγηση αλλά θεωρεί ότι τα δυνατά του σημεία είναι η χαμηλή αποτίμησή του σε σχέση με το παρελθόν, η αύξηση των κερδών, η σχέση τιμής και momentum κερδών και η μερισματική απόδοσή του, σύμφωνα με την BofA. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Motor Oil περιλαμβάνεται στη λίστα με τις τοπ επιλογές αξίας (Current value - Top 20). Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo είναι στη λίστα με τις Falling momentum - Bottom 20 στις τελευταίες θέσεις.
Το πλέον όμως αρνητικό στοιχείο το οποίο εξάγεται από τα στοιχεία της BofA είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) είναι ήδη τοποθετημένοι στην εγχώρια αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.
Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,14%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.
Στους τελευταίους έξι μήνες, η εγχώρια αγορά φαίνεται να είναι στις πρώτες θέσεις, στην έκτη για την ακρίβεια, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με +0,10% σε σχέση με 16 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές.
Η BofA φαίνεται να εκτιμά ότι η εγχώρια αγορά έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τη στάθμιση που της αναλογεί στον δείκτη MSCI EM και πιθανότατα η προσέλκυση κεφαλαίων να είναι πλέον δυσκολότερη, εξού και η χαμηλότατη βαθμολογία 10 στον δείκτη GEM funds positioning upside, στον οποίο η BofA δίνει την υψηλότερη στάθμιση με 20%.
Η άποψη της BofA για τις αγορές
H BofA προβλέπει ότι έρχεται διόρθωση στα αναδυόμενα χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕEΜΕΑ), στην οποία συγκαταλέγεται και η αγορά της Αθήνας, θεωρεί ότι η διόρθωση αυτή θα είναι μία αγοραστική ευκαιρία, καθώς προβλέπει ότι το ράλι των αναδυόμενων θα έχει και συνέχεια. Το επενδυτικό στόρι των αναδυόμενων EEMEA αγορών το 2021 παραμένει ισχυρό και περιμένουν ένα συνεχιζόμενο ράλι, αν και με πιο αργό ρυθμό, σημειώνουν οι αναλυτές της BofA Securities.
H Bank of America προτιμά την τουρκική αγορά μετοχών λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, των σταθερών μερισμάτων και των σημαντικών περιθωρίων για αύξηση των τοποθετήσεων των χαρτοφυλακίων. Στις επιλογές του οίκου είναι επίσης η Νότια Αφρική και η Ρωσία.
Οι δείκτες τους οποίους παρακολουθεί η Bank of America χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια αφού ο δείκτης «Risk-Love» βρίσκεται στη φάση της ευφορίας, ενώ τα επίπεδα των μετρητών στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, οι δείκτες «Bull & Bear» και «Sell-side» βρίσκονται κοντά στο να σηματοδοτήσουν μία διόρθωση βραχυπρόθεσμα. Η εκτίμηση του οίκου επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη των αναδυόμενων νομισμάτων, που δείχνει μεγάλο επενδυτικό ενθουσιασμό.
Σύμφωνα με την άποψή τους, η παγκόσμια στροφή των επενδυτών στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της κατηγορίας EEMEA ειδικότερα έχει μόλις αρχίσει (για παράδειγμα, παρά τις εισροές του τέταρτου τριμήνου, το 2020 έκλεισε με καθαρές εκροές 2,8 δισ. δολαρίων για τις αγορές EEMEA). Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί.